Het Engelse woord ‘outdoor’ wordt vaak gebruikt in verbinding met andere woorden (man. clothing, sport, enz.). De eerste mensen die in de vrije natuur leefden, waren houthakkers, jagers, trekkers, bergbeklimmers, etc. Zij ontwikkelden speciale vaardigheden en kennis, waardoor ze zonder gevaar voor eigen gezondheid aan de eisen van klimaat, terrein en activiteit konden voldoen. Daar hoorde robuuste kleding en een doelmatige uitrusting bij. Deze stoere kerels vormen een soort van oerbeeld voor de steeds groter wordende sportbeweging, die haar heil zoekt in de steeds kleiner wordende natuurgebieden om het stadsleven te ontvluchten.

Het evenwicht van de natuur die ons nog restte, moest zo weinig mogelijk verstoord worden. Er ontstond een nieuwe beweging van mensen die met een minimum aan bagage en levensmiddelen in de wouden verbleven met de bedoeling de natuurlijke omgeving zo min mogelijk te verstoren: ‘Low impact hiking’. Dit heeft veel overeenkomsten met Survival ofwel overlevingstraining: men vermijdt platgetreden paden, probeert geen indringer in de natuur te zijn, maar er juist mee in harmonie te komen. Afval wordt meegenomen en niets wordt vernield.

Buitensport

De term ‘outdoor-sports’, of wel buitensport, is een veel omvattende term, waar heel veel sporten onder geschaard kunnen worden. Hierbij behoren het trekken door de bergen, bergwaelen en bergbeklimmen, het kamperen en het maken van trektochten te paard, per kano of te voet. Skiërs en vooral langlaufers zijn welkom in de kring der buitensport liefhebbers. Maar voor Landrover- en crossmotor rijders is dat nog maar de vraag. Hun verstoring van de laatste natuurgebieden heeft volgens vele critici niets meer met sport te maken. Tot de buitensport mensen rekent men ook globetrotters en alternatieve vakantiegangers. Die met een minimum aan geld en uitrusting in Derde-Wereld-landen deels liftend het natuurlijke leven, het avontuur en het onbekende zoeken.

Maar als ik aan buitensport denk, dan denk ik aan: Bergwandelen, Kamperen, Survival, Bushcraft en trektochten. En dit zijn eigenlijk wel de onderdelen waar ik in mijn blog over wil schrijven. Hiervoor heb ik verschillende rubrieken gemaakt zoals:

BERGWANDELEN

Informatie over Bergwandelen in diverse artikelen.

UITRUSTING

Informatie over uitrusting in diverse artikelen.

SURVIVAL

Informatie over Survival in diverse artikelen.

BUSH CRAFT

Informatie over Bush Craft in diverse artikelen.