Een survival, of wel overlevingstocht, is een ruige tocht door liefst nog ongerepte natuurgebieden. Zo’n tocht komt het best tot zijn recht als de uitvoering op een zo primitief en natuurlijke wijze plaatsvindt, met beperkte hulpmiddelen. Alleen het hoogst noodzakelijke gaat mee. Dit alles geldt echter ook voor een outdoor tocht, alleen deze is minder ruig, maar toch grensverleggend.

Veel groepen voelen zich aangetrokken tot dit avontuur. Maar… niet iedereen realiseert zich wat het allemaal inhoudt. Velen hebben daar een idee over, maar het pakt vaak toch anders uit zoals ze gedacht hadden. Een survivaltocht in de huidige sfeer is niet een extreme overlevingstocht, zoals zovelen denken, maar een activiteit met toch enige luxe, die door iedereen kan worden beoefend. En waarvan je nog wat leert ook. Een survivaltocht heeft als activiteit veel positieve punten.

  • Het is een prima vorm van groepswerk. Je bent op elkaar aangewezen en je zult met elkaar naar oplossingen moeten zoeken. Er wordt iets van je gevraagd.

  • Het spreekt jongeren aan. Zelfdiscipline is een voorwaarde voor het slagen van de activiteit.

  • De deelnemers hebben het idee met een bijzondere activiteit bezig te zijn: dat kan een groeiend zelfvertrouwen tot gevolg hebben.

  • Voor velen betekend een survival ‘nu eens niet praten, maar doen’; op die manier word je heel duidelijk geconfronteerd met je eigen lichaam.

  • Het is een activiteit die risico’s in zich heeft. Hij is levensecht. Je gaat op zoek naar je eigen grenzen.

De meeste mensen denken bij de termen survival, overleven of ontbering aan een sfeer van ruigheid, hardheid, mannelijkheid, soms zelfs aan een zekere vorm van militairisme. Sfeermatig kun je survival vergelijken met het echte ruige werk van vroeger. Je verwant voelen met de vroegere woudlopers in de begin-fase van Amerika. Deze activiteit roept dat gevoel op een heel natuurlijke manier op.

Tijdens de uitvoering van dit soort tochten loop je tegen de gekste dingen aan. Zoals bijvoorbeeld bij het bouwen van touwbanen, oriëntering met kaart en kompas, abseilen, een bivak opbouwen en noem maar op.