Hallo, wat leuk dat je wat meer over mij wilt weten of me beter wilt leren kennen.

Want ja, wie is nu die man achter de schermen, die zo aan het wandelen en met ‘Outdoor’ (ofwel buitensport) bezig is? En waar komen die interesses in Bergwandelen, Survival en Bushcraft toch vandaan? In ieder geval ben ik een man die het heerlijk vindt om buiten te zijn en dat de afgelopen jaren eigenlijk wel heel erg gemist heeft. En ik zal je hier vertellen waarom ik weer zo aan het wandelen geslagen ben, waarom mijn interesse in het outdoor gebeuren nooit echt is weggegaan en waarom ik het nu weer probeer op te pakken.

Even netjes voorstellen

Maar, ik zal me eerst even netjes aan je voorstellen. Mijn naam is Patrick van der Vegt, woonachtig in Haarlem en ben vader van twee prachtige dochters. Van beroep ben ik grafisch vormgever en sinds 2013 werk ik als ZZP-er voor mezelf vanuit huis. Het is op zich een mooi beroep, maar het heeft wel een groot nadeel. Je zit namelijk de hele dag achter een beeldscherm en binnen 4 muren, dus kom je niet zoveel meer naar buiten. En dat voor een buitenmens die ik eigenlijk ben. Want in het verleden heb ik de nodige (rugzak-) wandelingen gemaakt en zelfs een aantal jaren Survival-tochten in de Belgische Ardennen georganiseerd. Het is ook één van de grootste redenen waarom ik op een gegeven moment bijna niet meer naar buiten kwam en me als een opgesloten vogeltje in een kooi voelde.

Veel buiten als kind

In mijn jeugd ging ik met mijn ouders al veel kamperen en daar genoot ik dan ook altijd zo heerlijk van. Lekker buiten spelen in het bos, waar ik de grootste avonturen beleefde. Eind jaren 70 zat ik bij de Scouting, als Welp begonnen en daar leerde ik ook veel over het buiten zijn. Hutten bouwen, fikkie stoken, op verkenning en ga zo maar door. Binnen spelen deed ik ook wel, maar toch was ik liever buiten. Op ontdekkingstocht en me altijd afvragen wat er in of achter de bossen schuil ging. Dus ja, die interesse in buitensport heeft er bij mij al van jongs af aan ingezeten.

Installatie bij de Welpen

Installatie bij de Welpen

Militaire diensttijd

Door mijn school had ik een aantal jaren studieverlof, maar begin jaren 90 moest ik toch opkomen voor mijn nummer en kwam bij de Landmacht terecht. Uiteindelijk werd ik opgeleid tot Waarnemer/verkenner en kreeg ik te maken met het “Overleven op het gevechtsveld”. Hierbij was ik helemaal in mijn element, want de skills die ik ooit bij de scouting geleerd had kwamen hier wel van pas. Echter deze opleiding ging nog wel een stukje verder, want daar leerde ik vallen zetten, kip en konijn slachten, primitieve onderkomens bouwen, leven van het land met beperkte middelen en ga zo maar door. Ik heb daar ook menig oefening gedraaid en meer in het veld gelegen dan dat ik de kazerne gezien heb. Ik heb er dan ook met volle teugen van genoten. Het was voor mij een mooie tijd, waarbij ik heel veel geleerd heb en ontzettend veel ervaring opgedaan had.

Survival tochten

Al tijdens mijn diensttijd leerde ik iemand kennen die Survival tochten in de Belgische Ardennen organiseerde. Hij had een club in Haarlem genaamd ’the Survivors’ en was op zoek naar nieuwe instructeurs. Dat leek me toen wel leuk en zo was ik een aantal keren met hem mee geweest de Ardennen in. Zelfs een keer een Pilot gedaan om iets te gaan organiseren in Parijs, ’the Big City Survival Parijs’. Onder het mom van hoe het zou zijn om als een clochard in Parijs een weekend door te brengen. Slapen onder de bruggen van de Seine en in Bois de Boulogne. Het bleek echter geen succes om dat voor groepen te organiseren, dus bleef het bij die ene keer. Het was wel een hele ervaring.

Als instructeur in de Ardennen bij ’the Survivors’.

Na mijn diensttijd ben ik in 1995 begonnen te werken bij een drukkerij. Klom in de jaren daarna op naar een reclamebureau. Ik zat achter een beeldscherm en ik kreeg ook steeds minder tijd voor ’the Survivors’ en op een gegeven moment ben ik er mee opgehouden. In de reclame heb je te maken met een baan met vele deadlines, ik was goed in mijn werk, voelde me daar ook verantwoordelijk voor en die verantwoordelijkheid en deadlines hebben er dan ook mede voor gezorgd dat ik steeds minder buiten kwam en geen tijd meer had voor het ‘Survivallen’ en wandelen.

Samen met mijn dienstmaat in de Belgische Ardennen, abseilen.

Op een gegeven moment miste ik het buitenzijn toch wel enorm en voelde ik me opgesloten binnen 4 muren. Dus benaderde ik een dienstmaat van me die met hetzelfde gevoel zat. We spraken af om naar de Ardennen te gaan en daar een weekend door te brengen met wat abseilen, wandelen en slapen in een eigen gemaakte onderkomen. Dat beviel zo goed, dat we de keer daarna met een groep vrienden gingen en dat was zo leuk dat we dat vaker wilden gaan doen. Zo zijn we stichting Ultimate Outdoor Sports begonnen en hebben in de jaren daarna Survival tochten in de Belgische Ardennen georganiseerd voor groepen en bedrijven. Het was voor ons altijd weer even actief onze batterij opladen.

Maar ja, na een aantal jaren steeds maar weer het zelfde riedeltje afspelen bij nieuwe groepen, was er bij ons op een gegeven moment de aardigheid er wel weer een beetje af en werd het avontuur voor ons steeds minder. Ook de opbouw van een gezin, het huisje boompje beestje verhaal, hebben er ook voor gezorgd dat we er een punt achter gezet hadden. Einde Ultimate Outdoor Sports. En weer steeds minder naar buiten toe.

Bergwandelen

Doordat mijn vrouw uit Zwitserland komt en daar nog al haar familie heeft wonen, kom ik regelmatig in Zwitserland. Al vanaf 1989. Die bergen intrigeren mij enorm. Eenmaal boven op de top van een berg voel ik me de koning te rijk en voelt het letterlijk alsof ik de wereld aan mijn voeten heb. Iedere keer als ik daar kwam maakten we wel een bergwandeling en ik genoot daar dan ook met volle teugen van. Zo aan het einde van Ultimate Outdoor Sports hadden we samen nog een ontzettende mooie huttentocht gemaakt. Ik vond het schitterend.

Maar net als bij de Survivaltochten kwam met het huisje boompje beestje verhaal daar een beetje de klad in. Andere prioriteiten zeg maar. Hierna werd het bergwandelen minimaal. Zo af en toe nog een wandeling en 2x een kleine huttentocht met mijn oudste dochter gemaakt.

Weer aan het wandelen

In 2012 ging het laatste bureau waar ik werkzaam was failliet en kwam ik op straat te staan. Bij de pakken neer zitten was er bij mij niet bij, maar dit was voor mij de zet om voor mezelf te gaan werken, iets wat ik eigenlijk al heel lang wilde doen. De afgelopen jaren heb ik flink de schouders eronder gezet en zo heb ik mijn bedrijf Atlas Interactive Media op kunnen bouwen. Mede hierdoor en doordat mijn dochters nu wat groter zijn, krijg ik weer wat meer tijd voor mezelf en komt de tijd er aan om weer meer naar buiten te gaan. Want dat had ik de afgelopen jaren wel ontzettend gemist.

Lekker buiten in de bergen in Zwitserland.

In de zomer van 2016 kreeg ik ineens weer de behoefte om te gaan wandelen in de bergen van Zwitserland. En dat ben ik dan ook gaan doen. Terug komend van een wandeling gelijk deze website gestart en ik vind het nog steeds geweldig. Ook terug in Nederland ben ik weer meer gaan wandelen. Ik had er weer plezier in gekregen. Maar de hoofdreden waarom ik in Nederland weer ben gaan wandelen is om af te vallen en mijn conditie weer op te bouwen, want dat laatste is wel ver te zoeken. Doordat ik nu jaren achtereen niet meer naar buiten kwam, alleen maar aan het werk was en nauwelijks nog wat aan beweging en sport deed, was ik toch aardig wat aangekomen. En dat wil ik er nu weer af hebben. Wandelen is een goede start om je leefpatroon weer te kunnen doorbreken en te werken aan je conditie.

Nu en in de toekomst

Het buitensporten heeft altijd een magnetische werking op mij gehad en nu na jaren wil ik me daar weer mee bezig gaan houden. Ik wil weer trektochten gaan maken, lekker met mijn rugzak onderweg zijn. Diverse landen bezoeken, nieuwe routes bewandelen, nieuw materiaal uitproberen en alles wat daar bij komt kijken. Mijn innerlijke batterij weer opladen, avonturen beleven en likeminded mensen ontmoeten. Maar ook weer (primitieve-) onderkomens bouwen, overnachten in de natuur, mijn eigen potje koken, mijn kennis weer ophalen en gezellig bij een kampvuurtje zitten. Hierover wil ik natuurlijk verslag gaan doen, alles wat ik mee maak gaan vastleggen, hier op deze website of op mijn YouTube kanaal. Maar bovenal wil ik jou dan met dit alles informeren, inspireren, enthousiasmeren en mijn kennis die ik nu en in de loop der jaren opgedaan heb binnen de buitensport met jou delen. Ik heb er zin in…

Ik hoop dan ook dat deze website jou mag inspireren om mij in mijn voetsporen te mogen volgen.

Veel lees en outdoor plezier.

Patrick

Afsluiter Outdoors