Mensen die geen hoogtevrees hebben zijn hier duidelijk in het voordeel. Want afgelopen zaterdag werd bij Zermatt in Zwitserland de langste hangbrug voor voetgangers ter wereld, de Europabrücke (ofwel Europabrug), feestelijk in gebruik genomen.

Deze Europabrücke heeft een lengte van 494 meter en hangt op 85 meter boven het Grabenufer-ravijn. De kabels van de brug wegen zo’n acht ton en het bedrijf Swissrope heeft een speciaal dempingssysteem aangebracht wat moet voorkomen dat hij te veel gaat slingeren. Alhoewel hij wel een beetje beweegt bij het oversteken. Met 494 meter is de Europabrücke dan wel de langste hangbrug ter wereld, maar iets minder hoog dan de vorige recordhouder, de 405 meter lange Highline 179 bij Reutte (Tirol) in Oostenrijk die circa 110 meter boven de grond hangt.

Van oude hangbrug naar Europabrücke

Dat de natuur is genadeloos kan zijn weten we wel. In 2010 werd een hangbrug van 230 meter lang, boven Randa in het Zwitserse Wallis geopend. Een paar weken na de opening ervan werd de hangbrug beschadigd door een vernietigende steenlawine. De oude hangbrug werd daarna om veiligheidsredenen gesloten. Sindsdien moesten wandelaars een pittige afdaling van 500 meter naar het dal maken en aan de andere kant weer omhoog lopen.

Na dit gebeuren hadden de gemeenten Zermatt, Täsch, St. Niklaus en Grächen de handen ineengeslagen om een nieuwe brug over de “Grabenufer” te bouwen. Het is immers een vitale doorgang voor wandelaars die de beroemde Europaweg van Zermatt naar Saas Fee willen lopen. Met de nieuwe Europabrücke wordt bergwandelaars veel moeite bespaart, om het steenslag gevaarlijke ravijn te omzeilen.

Europabrücke

De Europaweg

De Europabrücke maakt deel uit van één van de spectaculairste wandelroutes in de Alpen, de Europaweg. Deze tweedaagse Europaweg-route loopt tussen Grächen en Zermatt in het zuiden van Zwitserland. De Europabrücke biedt wandelaars niet alleen uitzicht op in de diepte gelegen boomtoppen, maar ook op enkele van de hoogste bergtoppen, waaronder de 4478 meter hoge Matterhorn.