Vandaag is de eerste sneeuw in het land gevallen, alleen hier in het Westen is het guur en nat. Niet echt fijn weer om naar buiten te gaan. De harde wind zorgt er voor dat de gevoelstemperatuur danig omlaag gaat. Ik zit nu lekker binnen en hoor de wind om het huis gieren en de regen/hagel tegen de ramen slaan. Het is weer tijd voor een Flashback Friday en te mijmeren over Heimat films.

Mijn gedachte gaan naar vroeger, jaren 70, toen ik nog een kleine jongen was. En dan naar de zondagen in de wintermaanden. De zondag was toen nog echt een rustdag, winkels waren dicht en vaak was er niet veel te doen. Naast buiten of binnen spelen stond de zondag ook meestal in het teken van televisie kijken. Buiten Nederland 1 en 2 hadden we nog een Belgische zender BRT, Engelse zenders BBC1 en BBC2 en de Duitse zenders ZDF, ARD en WDR. Er waren niet zoveel kinder programma’s op televisie toen. Maar op de zondag keek ik steevast naar de Duitse zenders. Dan draaiden daar altijd van die zoetsappige Duitse Heimat films.

Vooral die opnames in de bergen spraken mij altijd ontzettend aan. Ik sprak nog geen woord Duits in die tijd, laat staan dat ik er ook maar iets van begreep. Toch trok het altijd mijn aandacht. Die prachtige berglandschappen met mooi in beeld gebrachte natuur. Door deze Heimat films is waarschijnlijk mijn voorliefde voor de bergen wel ontstaan.

Meestal waren deze Heimat films kleurenfilms uit de jaren 50 en 60, maar soms ook in zwart-wit. Één film uit 1950 is me altijd bijgebleven. Het bleek een ware klassieker te zijn.

Sturm in der Ostwand

Een bergbeklimmers film over een onverschrokken jong stel dat een gevaarlijke berg wil veroveren.

Heimat films - Sturm in der Ostwand

20 jaar zijn verstreken nadat Dr. John Jensen zijn vrouw heeft verloren door een lawine tijdens een gevaarlijke bergbeklimming. En hij heeft nog steeds last van schuldgevoelens. Nu lijkt het verhaal zich te gaan herhalen, de jonge Peter en zijn vriendin Maria zijn van plan om precies dezelfde route te gaan nemen. Maria lijkt op de overleden vrouw van Jensen en Peter herinnert hem aan zijn eigen roekeloze jeugd. Hij probeert ze doelbewust van hun plannen te houden, maar het jonge stel is vastbesloten om de gevaarlijke beklimming te riskeren. Het drama aan de oostmuur begint…

Heimat films - Sturm in der Ostwand

Meer dan 30 jaar na de klassieke berg film “The White Hell of Piz Palü” van Arnold Franck en Georg Wilhelm Pabst draaide regisseur Rolf Hansen de verfilming van het boek van Erna Fentsch deze remake, die de kwaliteit van het origineel niet haalt. Het beste aan de film zijn de opnames; een lust voor het oog van de enthousiaste alpinisten.

Duitsland/Zwiserland 1950. Avonturenfilm onder de Heimat films van Rolf Hansen. Met o.a. Liselotte Pulver, Hans Albers, Adrian Hover, Antje Weisgerber en Heinrich Gretler.