Iedere keer als ik een langere wandeling wil gaan maken, of dat nu een lange wandeling in Nederland is of in de bergen van Zwitserland of een huttentocht van een paar dagen, denk ik: “Wat neem ik dit keer mee? Wat heb ik zoal nodig? Wat mag in geen geval ontbreken, wat kan nuttig zijn, wat is echt praktisch?”. Deze vragen zullen de meeste wandelaars wel hebben, denk ik zo.

Het meenemen van onnodige spullen kan al snel een zware last vormen tijdens zo’n tocht, het is me vaak genoeg gebeurd dat ik teveel meesleepte. “Alles wat je thuis laat, is mooi meegenomen!”, is een veel gehoorde kreet. Maar ook het missen van essentiële benodigdheden kan leiden tot problemen. “Less is more!” is ook zo’n kreet, dus zorg ervoor dat je niet teveel mee neemt, maar het het hoognodige bij je hebt, je moet tenslotte alles zelf dragen! Men adviseert om maximaal 15% van je lichaamsgewicht aan bagage mee te nemen. Maar in het algemeen zou je al met een bagage van zo’n 15 kg goed overweg kunnen.
2016-07-28 10.25.33-small
Een paklijst voor dit soort lange wandelingen is erg handig, maar kan per wandeling of bijvoorbeeld een huttentocht sterk verschillen. Wat heb je eigenlijk nodig voor een huttentocht? Welk formaat rugzak is het meest geschikt? Etc… Dus het is zaak je goed voor te bereiden en voor vertrek goed over deze zaken na te denken. En je paklijst goed in de gaten te houden, want naar regio en lengte van de tocht worden de benodigdheden gekozen, en natuurlijk spelen ook de persoonlijke voorkeuren een belangrijke rol. Toch zijn er een paar fundamentele onderdelen van de uitrusting die bij vrijwel iedere lange wandeling of huttentocht van belang zijn.

Ondertussen heb ik een pagina over uitrusting bij bergwandelen al gemaakt. Ik zal voor de goede orde nog wel een goede paklijst maken, waarop alles staat. Deze zal dan tezijnertijd wel als PDF bestand te downloaden zijn. Altijd handig bij de voorbereiding.