Door mijn artikel over de Camino de Santiago de Compostela is een vriend van mij, Marco, zo geïnspireerd geraakt dat hij vorige maand met vragen over de Camino bij me kwam. Over materialen, over kosten, over de reis heen en terug. Een aantal kon ik voor hem beantwoorden en een aantal helaas ook niet, omdat ik zelf de Camino nog niet gelopen heb. Zo heb ik Marco op de website van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob gewezen, waar hij zich ook gelijk als lid heeft aangemeld. Hij neemt geen halve maatregelen en gaat er volledig voor. Bij dit Genootschap vind je heel veel informatie over de Camino en allerlei reisverhalen van mensen die de tochten naar Santiago de Compostela al gelopen hebben. Ook had ik hem verwezen naar de Facebookgroep Camino voor beginners, waar ook heel veel informatie te vinden is mocht je voor het eerst de Camino willen lopen.

Na alles als een spons opgenomen te hebben is Marco op dit moment bezig met de voorbereidingen om de Camino Francés te gaan lopen, iets wat ik ook nog steeds graag zou willen gaan doen in de nabije toekomst. Zo langzaam aan is hij zijn materiaallijst aan het afwerken en die dingen die hij nog niet heeft aan het aanschaffen. Te denken aan een rugzak, die hij onlangs had aangeschaft. Dan krijg ik een appje van “Pat, kijk deze rugzak heb ik aangeschaft, maar hoe zorg ik dat hij goed op mijn rug zit?“. (Misschien moet ik hier ook maar een blog over schrijven).

Gisteren kreeg ik weer een appje van hem over de schoenen die hij aangeschaft had en over sokken. Ook hierover gaf ik hem een paar tips. Het zijn zaken waar je als wandelaar, of buitensporter, niet meer zo bij stil staat, maar wel waar je als beginnende wandelaar wel tegenaan loopt. Het gesprek ging verder over het wandelen van de Camino en over voeten en voetverzorging.  Aangezien hij nog niet zo heel erg veel ervaring heeft met het wandelen van grotere afstanden vroeg hij mij om een paar tips voor wat betreft voetverzorging, die ik hem vervolgens ook gaf. “Daar moet je echt maar eens een blog over schrijven, dan kan je ook andere mensen die beginnen met wandelen helpen met die tips.“, zei hij nog. En dat zette mij vanmorgen aan het denken, want ergens is het wel fijn als je andere ook kunt helpen met wat tips.

Stap voor stap: Voetverzorging voor, tijdens en na lange afstandswandelingen

Of je nu een enthousiaste wandelaar bent die geniet van korte tochten of een doorgewinterde avonturier die lange afstandswandelingen maakt, het is van essentieel belang om goed voor je voeten te zorgen. Wandelen is niet alleen een fantastische manier om de natuur te verkennen en een uitstekende manier om te genieten van de buitenlucht, maar het heeft ook tal van voordelen voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Om ervoor te zorgen dat je wandelavonturen vrij zijn van ongemakken zoals blaren, eelt of vermoeidheid, is het essentieel om goed voor je voeten te zorgen. Toch worden vaak de voeten over het hoofd gezien, terwijl zij de harde arbeiders zijn die ons overal naartoe dragen.

Hier zijn enkele tips voor voetverzorging voor, tijdens en na het wandelen, met speciale aandacht voor kamferspiritus, voetpoeder of talkpoeder, hygiëne, eelt, blaren en andere voetproblemen, zodat je voeten je altijd comfortabel dragen.

Voor het wandelen:

Kies de juiste wandelschoenen:

Investeer in goede wandelschoenen die goed passen bij je voettype en geschikt zijn voor het type terrein waarop je gaat wandelen. Zorg ervoor dat ze voldoende ondersteuning bieden en dat je ze heel goed inloopt voordat je aan een lange tocht begint. Goede wandelschoenen zijn echt van cruciaal belang en dat heb ik zelf zeker wel ondervonden.
Op het moment dat ik voor de dienstplicht opkwam, moesten we eerst langs de foerier om je PSU (Persoonlijke Standaard Uitrusting) op te halen. Je staat dan met je lichting in de rij bij de foerier die vervolgens je lichaamsmaten opmeet en daarna je uniform, uitrusting e.d. uitdeelt. Zo ook met de schoenen (Gevechtslaarzen) die je krijgt. Bij het leger kennen ze maar twee maten, of te groot of te klein en mijn gevechtslaarzen zaten niet echt goed, ze waren iets aan de krappe kant en ik had voor het goede een half maatje groter moeten hebben. Sokken waren ook standaard en na een paar keer wassen lubberde die aan mijn voeten. De hiel van de sokken sloot niet goed meer aan. Het gevolg was dat ik tijdens het marsen e.d. altijd blaren opliep, wat ik ook deed, ik had altijd wel ergens een blaar of open voeten. Het devies was dan ook, niet zeuren, blaren prikken, afplakken en doorlopen. Later in mijn diensttijd kregen we tijdens een oefening in Duitsland de kans om bergschoenen van Meindl aan te schaffen voor éénderde van de prijs, van die donkerbruine Meindl Perfekt schoenen. Wat een verademing is dat geweest op die dienst kisten die ik had. Lange wandelingen en marsen daarmee, zonder blaren, en jaren later nog heel veel plezier van gehad tijdens mijn Survivaltochten en Bergwandelingen. Tot op de dag van vandaag loop ik nog op Meindl’s en heb ik sporadisch een blaartje. Dus dit toont maar aan dat goede wandelschoenen echt van vitaal belang zijn voor een plezierige wandelervaring.

Sokken maken het verschil:

Kies voor vochtregulerende sokken om blaren te voorkomen. Vermijd katoenen sokken, omdat deze vocht vasthouden. Synthetische of wollen sokken zijn betere opties. Wandelsokken zijn speciaal ontworpen sokken die comfort en bescherming bieden tijdens het wandelen. Ze spelen een cruciale rol bij het handhaven van de gezondheid en het comfort van je voeten tijdens wandelactiviteiten. Kies de juiste maat sokken, zodat ze goed aan je voeten zitten. Ikzelf zweef tussen de maat 42/43 en voorheen kocht ik altijd de maat sok 42-46, met het gevolg dat de sok bij het wandelen begon te lubberen en niet goed meer aansloot. Maar tegenwoordig neem ik ze liever wat kleiner (maat 39-42) en ik heb geen last meer dat de sok op de een of andere manier dubbel komt te zitten en daardoor mogelijk een blaar oploop.

Bij het kiezen van wandelsokken is het belangrijk om rekening te houden met het type wandeling dat je gaat maken, het weer, het terrein en je eigen voorkeuren. Investeer in sokken van goede kwaliteit om comfortabel en met gezonde voeten van je wandelavonturen te genieten. Het is ook raadzaam om te experimenteren met verschillende merken en modellen om te ontdekken welke het beste bij jou passen.

Houd je nagels kort:

Knip je teennagels kort voordat je gaat wandelen om ongemak en wrijving in je schoenen te voorkomen. Knip nagels regelmatig, en knip ze recht af om ingroeiende nagels te voorkomen. Te lange nagels stoten vooral tijdens het afdalen tegen de schoenwand, en dat geeft narigheid. Check ook of de nagel niet tegen de teen ernaast drukt. Als je voeten tijdens het wandelen uitzetten kan dat zorgen voor verwondingen. Zorg dat je bij meerdaagse wandelingen een nagelknipper deel uit maakt van je EHBO-set.

Tip: na het douchen zijn nagels zachter en knip je ze gemakkelijker.

Voetpoeder of talkpoeder:

Gebruik voetpoeder of talkpoeder om vochtabsorptie te bevorderen, wat essentieel is om blaren te voorkomen. Breng het aan op droge voeten, vooral tussen je tenen. Ook voor onderweg is het een hulpmiddel tegen zweetvoeten. Tussendoor bijpoederen helpt ook goed tegen vermoeide en bezwete voeten. Dit poeder absorbeert vocht en voorkomt een klam en branderig gevoel. Dit was één van mijn lifesavers tijdens de Nijmeegse Vierdaagse van 1993. Mijn favoriet is de variant met menthol, lekker fris. Je kunt ook wat poeder strooien in je sok of je schoen, om zo het vocht in je schoen tegen te gaan.

Gebruik Kamferspiritus

Kamferspiritus kan worden gebruikt om je voeten op te frissen en te verkoelen, maar kamfer bevordert ook de verharding van je huid. Hierdoor worden je voeten beter beschermd tegen blaren. Kamferspiritus is een oplossing van kamfer (gewonnen uit de kamferboom) en spiritus. Het Rode Kruis adviseert om een maand van tevoren te beginnen met het insmeren van je voeten. Breng het ook aan na het wandelen om vermoeidheid te verminderen. Kamferspiritus is verkrijgbaar bij de drogist.

Tijdens het wandelen:

Luister naar je voeten:

Neem regelmatig pauzes, als je een korte stop houdt gooi dan je schoenen even los, maar trek ze niet uit. Dit is om je voeten te kunnen laten ademen. Pas je schoenen aan als dat nodig is. Bij een wat langere stop is het goed om je voeten te inspecteren op blaren, hotspots, eeltvorming of andere ongemakken. Ook lekker om ze even af te koelen in een beek of meertje. Zorg dan wel dat je ze daarna heel goed afdroogt, eventueel voorziet van voetpoeder en extra droge sokken.

Voetverzorging en voeten koelen

Hydrateer en bescherm:

Blijf gehydrateerd, maar vermijd overmatig vocht in je schoenen. Breng een dunne laag vochtinbrengende crème aan voordat je je wandelschoenen aantrekt om je voeten gehydrateerd te houden en vermijd vochtige omstandigheden. Overweeg ook het gebruik van anti-blarenproducten op gevoelige plekken.

Pas je tempo aan:

Vermijd overmatige druk op je voeten door je tempo aan te passen en rustmomenten in te lassen als dat nodig is.

Na het wandelen:

Reinig en inspecteer:

Was je voeten grondig en inspecteer ze op eventuele blaren of verwondingen. Gebruik geen zeep bij het wassen van je voeten, zeep zorgt ervoor dat de huid zachter en kwetsbaarder wordt. Het beste is om de voeten kort te wassen met koud water en daarna goed af te drogen, vooral tussen de tenen, dat voorkomt ook de vorming van voetschimmel. Van zeep is bovendien bekend dat het de huid uitdroogt en de natuurlijke huidflora aantast.

Verwen je voeten:

Na een flinke lange wandeling zijn je voeten vaak warm en wat opgezwollen. Om je voeten zo goed mogelijk te verzorgen valt het aan te raden om ze direct na een wandeling je benen even omhoog te leggen. Dit stimuleert de afvoer van vocht en afvalstoffen. Geef je voeten een welverdiende behandeling met een ontspannend voetenbad met een olie of een bruistablet. Overweeg het gebruik van een voetmassage om de spieren te ontspannen.

Hydrateer en herstel:

Breng een vochtinbrengende crème aan om je voeten te hydrateren en herstel de vochtbalans. Gebruik eventueel speciale crèmes voor vermoeide voeten.

Controleer je schoenen:

Controleer je wandelschoenen op eventuele slijtage of schade en vervang ze indien nodig. Hiermee voorkom je problemen tijdens toekomstige wandelingen.

Voetverzorging en blarenpleister

Voetproblemen en lange afstandswandelingen

Zweetvoeten, blaren, eelt, likdoorns en schimmelinfecties zijn enkele van de meest voorkomende voetproblemen. Regelmatige inspectie en goede hygiëne zijn cruciaal om deze te voorkomen. Tijdens lange afstandswandelingen kunnen voetproblemen verergeren. Zorg voor extra sokken, pleisters, en overweeg het dragen van compressiekousen om de bloedcirculatie te verbeteren.

In een ander artikel zal ik het wel over deze voetproblemen gaan hebben.

Conclusie

Het is van cruciaal belang om je voeten goed te verzorgen, vooral als wandelen een integraal onderdeel is van je levensstijl. Door consistent aandacht te besteden aan voetverzorging voor, tijdens en na het wandelen, kun je voorkomen dat ongemakken je wandelplezier bederven en optimaal genieten van je wandelavonturen en volop genieten van de prachtige natuur. Vergeet niet dat elke voet uniek is, dus luister naar de signalen van je lichaam en pas je routine aan op basis van je eigen behoeften. Neem de tijd om je voeten te verwennen, want ze dragen je tenslotte door al je avonturen. Stap met vertrouwen de natuur in en geniet van elke wandeling!

Happy walking!

Afsluiter Outdoors

Affiliate disclaimer:
In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van je aankoop en het kost jou echter niets extra’s.