Enige tijd geleden schreef ik het artikel ‘10 Tips voor winterwandelen met sneeuw‘. Hierin gaf ik bij Tip 2: ‘kijk naar de weersverwachting’ aan dat je zeker de weersverwachtingen in de gaten moet houden in de Alpen, vanwege lawinegevaar. Als je nu het nieuws volgt dan zul je zien dat er in de Alpen momenteel veel gaande is.

Want op dit moment zijn er in de wintersportgebieden in de Alpen veel problemen ontstaan door de hevige sneeuwval. In grote delen van de Alpen in Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk is uitzonderlijk veel sneeuw gevallen en het waait er ook nog eens heel hard vanwege de storm die over een groot deel van Europa heen raast. Hierdoor is er een verhoogd lawinegevaar.

Bezoekers van diverse wintersportoorden, zoals Val Thorens, worden geadviseerd om binnen te blijven. Meerdere dorpen en gemeentes in de Alpen zijn momenteel van de buitenwereld afgesloten. In het Zwitserse Oberwallis en Berner Oberland zijn wegen en treinbanen afgesloten. Het sneeuwt ook vandaag hard in de hoger gelegen gebieden. In de dalen regent het hard. Naast sneeuw zorgen ook de regen en smeltwater voor overlast.

Twitterberichten

Op Twitter komen er verschillende berichten voorbij over lawines. Hier even wat berichten.

Video’s op Youtube

Ook op Youtube verschijnen er filmbeelden van lawines, zoals deze lawine bij het Zwitserse Leukerbad. De populaire wintersportplaats Leukerbad is momenteel ingesneeuwd.

Video: Gewelddadige lawine dondert over galerij en straat in de buurt van Zermatt

Vanmorgen kwam tussen Täsch en Zermatt een grotere lawine naar beneden. De Radar van Geoprävent uit Zürich heeft de sneeuwmassa’s vastgelegd in een video. Deze video laat de enorme massa’s sneeuw en krachten zien die daar werkten. Je ziet hoe de lawine in een paar minuten over de galerij van de MGBahn en de weg naar beneden de Vispa in dondert en zich een weg zoekt in alle richtingen.

De bedrijfsleider van Geopraevent AG, Lorenz meier, zei dat het radarsysteem in de laatste 24 uur bij elkaar zo’n 30 lawines heeft gedetecteerd. Daarom waren de wegen bij Zermatt en de spoorbaan ook voor lange tijd gesloten.

Hoe riskant is een bergwandeling bij lawinegevaar?

Tijdens een wandeling met zijn familie op 21 september 2017 in Schönau am Köningssee werd een 24-jarige Nederlandse vakantieganger door een lawine gevangen op ongeveer 1650 meter hoogte. Hij viel 60 tot 80 meter diep in de diepte en overleed door dodelijke verwondingen. De jonge Nederlander was de eerste lawinedode van het seizoen.

Normaal gesproken is er niet veel gevaar voor het bergwandelen. Echter als er heel veel nieuwe sneeuw (Neuschnee) valt, zoals nu in de Alpen, en het lawinegevaar hoog is moet je echt goed gaan oppassen.

Want wat is nu het geval? In de laatste drie dagen is er bijvoorbeeld in Wallis alleen al een goede meter verse sneeuw gevallen; op de Noordelijke kant van de Alpen. Alleen vandaag al viel er wel 30 tot 70 cm verse sneeuw bij. Bovendien heeft de storm “Burglind” met orkaan-achtige windvlagen van 140 km/uur de sneeuw tot extreem hoge hopen opgewaaid. En de storm is nog niet over, hij is nog steeds stormachtig. En wat er nog bij komt is dat de sneeuwgrens overdag steeg tot zo’n 2000 meter. Dat wil zeggen, de verse sneeuw in de bergen is erg zwaar en in het gebied onder de boomgrens is de sneeuwbedekking doordrenkt van de regen en dus verzwakt. En dat maakt het extra gevaarlijk.

Hieronder een uitleg in het Engels over het ontstaan van lawines en lawinegevaar.

Hierdoor zijn bergwandelaars blootgesteld aan de gevaren. Verschillende voetpaden, langlaufloipes en wegen zijn ook afgesloten. De sneeuw wordt zwaar en schuift dan zo van de berghellingen de weg op. Zelfs de simpelste wandelpaden zijn nu gevaarlijk.

Beter is het om nu niet te wandelen en je wandeling uit te stellen. Als je toch per sé op pad wilt gaan, raadpleeg dan een ervaren berggids. Maar gebruik je verstand…

Kleine aanvulling op bovenstaande (23.57 uur):

In het Zwitserse wintersportplaatsje La Fouly, in het zuidwesten van het land, hebben zo’n negentig mensen vanavond hun chalet moeten verlaten, omdat het dorp bedolven dreigt te worden door een lawine.

Elders in het land zitten duizenden toeristen en plaatselijke bewoners vast in hun dorp. De zware storm en hevige sneeuwval veroorzaakten aardverschuivingen en lawines, waardoor wegen werden bedolven. Sommige valleien zijn daardoor afgesneden van de buitenwereld.

In het hooggebergte lagen grote hoeveelheden sneeuw, die ook zwaar werden belast door de stormachtige westen- tot noordwestenwind. In Wallis viel in plaatsen 50 tot 100 centimeter verse sneeuw. 2 tot 3 meter sneeuw ligt nu wijdverspreid op de bergen van de Berner en Waadländer (Vaudois) Alpen en in Wallis. Zelfs in de centrale en oostelijke voor-Alpen en de Alpen evenals in centraal Graubunden ligt er 2 tot 3 meter sneeuw op grote hoogtes. Over het algemeen is er praktisch voor heel het Alpengebied een groot lawinegevaar. Dat wil zeggen, niveau 4 op de vijfdelige gevarenschaal. Nu ook nieuw voor het Oberenengadin.

De Zwitserse televisie bericht ook over veel sneeuw en regen met grote lawinegevaar.

Lawinegevaar

Op onderstaande overzicht is te zien dat er momenteel een groot lawinegevaar in de Zwitserse Alpen is.

Lawinegevaar Zwitserland