Vandaag had ik een aantal bestellingen die met de post mee moesten en wel vandaag nog. Dus liep ik eerst naar de dichtst bij zijnde brievenbus in de wijk. Echter die bleek al net (17.10u) geleegd te zijn. Dan maar door naar het Marsmanplein, want daar worden de brievenbussen na 18.00 uur geleegd. Even een kleine omweg en de brieven op de bus gedaan. Daar stond ik dus, wat ga ik nu doen? Terug naar huis lopen of even een rondje wandelen? Tja, het laatste dan maar, want ik had nog wel wat tijd en moest toch ook even de benen strekken.

Daar ging ik dan, de Rijksstraat weg af en door de Vondelbuurt naar de Vondelweg toe. Rechtsaf de Vondelweg af richting de Vergierdeweg. Ik had nog genoeg tijd, het lopen ging lekker en in plaats van rechtsaf om naar huis te gaan, koos ik ervoor om linksaf de Vergierdeweg af te lopen naar de Slaperdijk toe. Dan kom je langs de sportvelden, waarbij ik altijd aan mijn neef Paul moet denken. Hij was daar keeper geweest bij de Hockey Club Haarlem. Helaas is hij op 26 jarige leeftijd in augustus 1992 gestorven ten gevolgen van zijn suikerziekte. We hebben veel samen gedaan en hadden een hele goede band met elkaar. Ik mis hem nog steeds en dat gevoel zal wel nooit over gaan. (Paul, het gaat je goed daar boven!)

Begraafplaatsen

Even voorbij de sportvelden krijg je het crematorium en begraafplaats Akendam. Hierover vertelde ik al in mijn vorige blogpost. Deze Protestantse begraafplaats heb ik links laten liggen stak schuin over naar de overkant, want daar bevindt zich de Katholieke begraafplaats St. Jozef. Hier ligt mijn oma begraven en ik wilde even bij haar langs gaan. Bij de ingang links kun je het hek door en dan links het trappetje op het pad af. Zo met een slinger van rechts naar links kom ik bij haar graf uit. Oma even een laatste groet gebracht en na wat herinneringen aan vroeger ben ik weer verder gegaan met mijn wandeling.

Westbroekplas en Villa Westend

Bij de slaperdijk ging ik linksaf richting de Westbroekplas. Laat ik daar maar eens een rondje om heen lopen dacht ik op dat moment. De koeien lagen heerlijk in de wei aan de rechterkant van de weg te genieten van het heerlijke zomerse weer, alhoewel het vandaag wel bewolkt was.

Het fietspad loopt na de weg vanaf de Slaperdijk rechtdoor richting de rijksweg A9, met aan de linkerkant Velserbroek en de rechterkant de Westbroekplas met Villa Westend aan de andere kant van de plas.

De Westbroekplas is ontstaan door de aanleg van Velserbroek, een dorp in de gemeente Velsen en sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw ontstaan als uitbreidingsgebied voor Haarlem en omgeving met ruim 16.000 inwoners, de op één na grootste kern in de gemeente Velsen.

Velserbroek is ontworpen tussen de rijksweg A9, de provinciale weg A208 en recreatiegebied Spaarnwoude. De bebouwing van Velserbroek grenst aan de Westbroekplas, een uitloper van het recreatiegebied Spaarnwoude. Aan de noordoostkant van de plas ligt een strand met een lengte van ongeveer 200 meter. De rest van het water wordt omringd door speel- en ligweiden. De Westbroekplas is vooral in de zomer een recreatieplek waar gezwommen kan worden. Op drukke dagen kun je bij snackbarretje 2Tasty een versnapering halen, maar natuurlijk ook bij Villa Westend.

Aan zowat het einde van het fietspad is aan de rechterkant een wandelpad, welke verder rond de Westbroekplas terug richting de Slaperdijk gaat. Volgens de Runkeeper app op mijn telefoon heb ik nu 4 kilometer gelopen. De Runkeeper app houdt voor mij netjes bij hoeveel ik loop, in wat voor tijd ik het loop en registreert ook waar ik allemaal gelopen heb. Altijd handig voor later en via de website van Runkeeper kan ik dan ook die mooie overzichtskaartjes maken zoals hierboven.

Aan mijn linkerkant ligt het Fort benoorden Spaarndam, alleen is die niet te zien vanwege de begroeiing. Als ik dan zo half rond de Westbroekplas uitkom, ligt rechts van mij Villa Westend.

Villa Westend is een trendy horecalocatie aan de rand van Haarlem en Spaarndam. Goed bereikbaar en toch ver van de hectiek van alle dag met een menukaart met herkenbare verse gerechten. Binnen het pand is een eigentijds restaurant voor lunch en diner, een trendy bar en twee ruime zalen geschikt voor bruiloften, vergaderingen, teambuildingsessies, bedrijfsfeesten en sport- en spelactiviteiten. Aan de waterkant heeft men direct toegang tot het terras en privéstrand en kan men tot ’s avonds laat genieten van de ondergaande zon. Je kunt hier heerlijk koffiedrinken, lunchen, dineren en natuurlijk feesten en vergaderen.

Na Villa Westend achter me gelaten te hebben kom ik weer aan bij de Slaperdijk.

De Voorstelling bij Spaarndam

Als je bovenop de Slaperdijk staat dan kun je vanaf dat punt aan beide kanten van de dijk in de weilanden de bunkers zien liggen. In mijn vorige blogpost schreef ik al dat ik hier nog wat uitgebreider over terug zou komen. Kijkende naar Spaarndam zie je links van je een aantal bunkers liggen en het Koek en Zopie gebouw van de Schaatsvereniging Nova Zembla. Dit weiland wordt ’s winters dan ook onder water gezet en als het ijs dik genoeg is kan men hier op schaatsen. Even achter me, terug de weg richting Villa Westend ligt langs de weg, tussen de bomen verscholen een Magazijnencomplex met zo’n 40 magazijnen in het zogenaamde Munitie-bos, welke vroeger gebruikt werd voor de opslag van munitie ten behoeve van de Koninklijke Landmacht. Dit complex werd gebouwd in de jaren 50 van de vorige eeuw.

En dan rechts van de weg (zoals op de eerste foto van deze blogpost te zien is) zie je ook een aantal verschillende bunkers liggen in het weiland. Ik zal hieronder wat meer hierover schrijven.

De Voorstelling van Spaarndam

Tussen 1880 en 1905 werd er in en om Spaarndam gewerkt aan de “Stelling van Amsterdam”. Deze verdedigingslinie had als voornaamste taak het beschermen van onze hoofdstad Amsterdam. Dit zou in de meeste gevallen gebeuren door de polders rond Amsterdam onderwater te zetten door middel van inundatie. Rondom onder andere de belangrijke toegangswegen werden forten gebouwd en in het geval van Spaarndam waren dit de forten: “Fort bezuiden Spaarndam” en “Fort benoorden Spaarndam” Tijdens het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd er tussen de twee forten in het kader van mobilisatie een zogenoemde “Voorstelling” gebouwd in de Hekslootpolder en Westbroekerpolder. De bouw van deze stelling is in 1916 begonnen en bestond rond 1918 uit een tachtigtal bomvrije schuilplaatsen bestaande uit 3 verschillende types en een aantal loopgraven. Door het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog is men ook gestopt met de bouw van deze stelling en sindsdien ligt deze er verlaten, maar nog steeds compleet bij.

Groepsschuilplaats Type 1918

Een Groepsschuilplaats Type 1918 is een in in beton uitgevoerd Nederlands militair bouwwerk uit de Eerste Wereldoorlog. Het was bedoeld als schuilplaats voor 8 of 16 infanteristen bij een vijandige artilleriebeschieting. In tegenstelling tot een kazemat heeft een groepsschuilplaats geen actieve gevechtsfunctie; er zijn geen opstellingsplaatsen voor wapens als mitrailleurs of kanonnen.

Schuilplaatsen Type 1918/I (1 deur) en Type 1918/II (2 deuren) zijn volgens een standaardontwerp in 1918 op diverse plaatsen in West-Nederland gebouwd, waaronder dus ook bij Spaarndam. Beide typen zijn een-laags, circa 100 centimeter dik gewapend gietbeton uitgevoerde, granaatvrije, militaire onderkomens. De zijgevels en frontzijde zijn verticaal uitgevoerd. Het dak loopt schuin om vijandige granaten te laten afketsen. De achterzijde is schuin uitgevoerd en had een of twee openingen. In sommige exemplaren zijn in de gevels ijzeren haken mee gegoten die konden dienen ter bevestiging van camouflagemateriaal. Het interieur was een simpele rechthoekige ruimte te bereiken via een kleine trap met twee haakse bochten.

De Oude Spaarndammer

Na hier nog wat foto’s gemaakt te hebben van de bunkers ben ik naar het gemaal de “Oude Spaarndammer” gelopen. Hier stond vroeger een molen (De Slapermolen) om de Hekslootpolder te bemalen. Meer hierover valt te lezen op de website: Molen database over verdwenen molens. Hierna maar weer rechtsomkeer de slaperdijk terug naar de Vergierdeweg gelopen en de Vergierdeweg af naar huis.

Bij elkaar een lekker wandeling en net op tijd weer terug thuis voor het avondeten.

Afstand: 7.05 km
Tijd: 1 uur, 30 minuten