Bij zomerse temperaturen is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen, vooral als de temperatuur richting tropische waarden gaat. De effecten van de hitte bij wandelen met warm weer op degenen die er niet aan gewend zijn, kunnen gevaarlijk zijn. Variërend van een ernstig geval van zonnebrand tot een levensbedreigende hitteberoerte. Hieronder beschrijf ik de effecten die jij als wandelaar, tijdens bijvoorbeeld warm weer of een hittegolf, tegen zou kunnen komen als je geen goede preventieve maatregelen neemt. Uit de zon blijven, koele katoenen kleding dragen en veel drinken zijn bijvoorbeeld goede preventieve maatregelen.

In het artikel: 10 Tips voor wandelen met (extreem) warm weer geef ik tips hoe je het beste die preventieve maatregelen kan nemen.

Zonnebrand

Als je te veel wordt blootgesteld aan de zon zonder voldoende bescherming, loop je het risico om verbrand te worden. En het kan overal gebeuren. Je moet altijd zorgen dat je goed beschermd bent. Je zult bijzonder vatbaar zijn voor zonnebrand als je een lichte huid hebt. Mensen met blond of rood haar lopen het meeste risico en sommige delen van het lichaam zijn bijzonder kwetsbaar, zoals de neus, de achterkant van de nek en schouders, een kale hoofdhuid en de bovenkant van de voeten.

Door zonnebrand kun je je zeer oncomfortabel voelen en blijvende schade aan je huid aanrichten, waardoor het risico op huidkanker toeneemt. In meer extreme gevallen kan het betekenen dat je jouw reis niet kunt voortzetten. Dus neem het serieus en wees voorbereid.

Behandeling

Als de huid fel rood en pijnlijk is en warm aanvoelt, ga dan uit de zon, ergens naar binnen of in de schaduw. Koel het aangetaste deel van de huid af met koude kompressen of door het minstens 10 minuten onder te dompelen in koud water. Breng Calamine lotions aan of een ander product dat is ontwikkeld om de door de zon verbrande huid te kalmeren en te hydrateren (vele zijn nu verkrijgbaar bij apotheken en drogisterijen). Drink veel water en ga rustig ergens liggen, waarbij het aangetaste gebied, indien mogelijk, onbedekt blijft, hoewel een losse katoenen bedekking desgewenst gebruikt kan worden. Als de huid blaren heeft, behandel dan op dezelfde manier als bij een brandwond en zoek medische hulp.

Uitdroging

Dit gebeurt wanneer er onvoldoende water in het lichaam is, of wanneer het lichaam snel grote hoeveelheden water verliest en de vloeistof niet kan worden aangevuld.

Uitdroging is een medisch noodgeval. Het kan dodelijk zijn en moet zo snel mogelijk worden behandeld als de symptomen worden opgemerkt.
Ernstige uitdroging kan optreden bij overmatige hitte en zweten, door een gebrek aan voedsel en vochtinname. Of door langdurig braken of diarree. Het is zeer waarschijnlijk dat het gebeurt door zweten als je inspannende wandelingen doet in een warm klimaat.

Preventie

Om uitdroging te voorkomen, moet je voldoende vocht drinken om het verloren vocht te vervangen. Als het menselijke lichaam slechts 10 procent van zijn natuurlijke vloeistofniveau verliest, kunnen de organen beginnen te stoppen met functioneren. Waardoor je in het ziekenhuis behandeld worden behandeld om je natuurlijke vochtbalans te herstellen, waarbij je aan een infuus wordt gelegd om te worden gerehydrateerd.

Als je veel zweet, verliest je niet alleen water, maar ook zout en, in kleine hoeveelheden, een aantal sporenelementen van het lichaam. Het zout en de sporenelementen moeten evenals de vloeistoffen worden aangevuld als je normaal wilt blijven functioneren.

Gemiddeld moet een volwassene die meerdere uren per dag wandelt of sport, ten minste 3 liter vocht drinken in een mild klimaat. Oplopend tot meer dan 6 liter bij hoge temperaturen of op grote hoogte of bij zware lichamelijke activiteit dat hevig zweten veroorzaakt. Als je minder drinkt, loopt je het risico op uitdroging.

Symptomen

Een vroeg teken van uitdroging is dorst, en in een extreem geval kun je jouw dorst niet lessen, hoeveel je ook drinkt. Een ander vroeg symptoom is hoofdpijn, omdat de bloedvaten in het hoofd samentrekken door gebrek aan vocht. Duizeligheid kan volgen.

Je merkt misschien dat je urine donkerder van kleur wordt en er minder van is. In de latere stadia van uitdroging kunnen er gevoelens van slaperigheid, rusteloosheid en verwarring zijn over waar je bent en wat je doet. Buik- of spierkrampen komen ook vaak voor.

Behandeling

Zodra je de symptomen van uitdroging bij jezelf opmerkt, ga je naar binnen of in de schaduw en drink je zoveel vocht als je beschikbaar hebt. Of totdat je geen dorst meer hebt. Als je vermoedt dat een lid van je groep uitgedroogd is, moedig hem/haar dan aan om naar een koelere ruimte te gaan en hem/haar iets te drinken te geven.

Wat je moet drinken, hangt af van waar je bent en wat er beschikbaar is. Water alleen is niet ideaal, omdat het dwars door het lichaam kan gaan. Het is beter om 20-25 ml/4-5 theelepels zout en 5 ml/1 theelepel suiker per liter water toe te voegen, omdat het helpt om het lichaamsvocht en het zoutgehalte aan te vullen. Goede alternatieven voor een suiker- en zoutoplossing zijn onder meer een rehydratatie-oplossing (verkrijgbaar bij apotheken en drogisterijen) die moet worden aangelengd met water, een isotone glucosedrank, gearomatiseerde gelatine in vloeibare vorm, een koolzuurhoudende drank (bronwater), bouillon of verdund vruchtensap. Al deze zullen het werk even goed doen, maar cafeïne-houdende dranken moeten worden vermeden, omdat ze diuretisch (urinedrijvend) zijn en het probleem dus kunnen verergeren.

Drink elk uur minimaal 200 ml vocht en eet 24 uur lang geen vast voedsel. Zorg ervoor dat al het water dat wordt gebruikt om een ​​drank op waterbasis te maken, is gezuiverd en vrij is van verontreinigingen. Anders kunnen de bacteriën in verontreinigd water braken veroorzaken, en dit zal het vochtverlies verder vergroten.

Als een ernstig uitgedroogd persoon geen vocht op kan nemen en de symptomen aanhouden, of als er complicaties zijn, zoek dan medische hulp.

Oververhitting – Zonnesteek

Oververhitting

Dit is een bijzonder gezondheidsrisico in warme, vochtige gebieden. En mensen zijn er vooral aan blootgesteld als ze deelnemen aan zware lichamelijke inspanning in de zon. Zoals bijvoorbeeld een wandeling met rugzak tijdens heel warm weer. Het wordt veroorzaakt door het verlies van zout en water door overmatig zweten.

De symptomen van oververhitting zijn hoofdpijn, duizeligheid, dorst, verwardheid, misselijkheid en zweten, met een klamme huid en snelle ademhaling.

Behandeling

Verplaats het slachtoffer uit de zon naar een koele plaats en leg hem/haar dan neer met de voeten omhoog. Hef het hoofd op terwijl hij/zij water drinkt, gevolgd door een zoutoplossing (1 theelepel zout per liter water). Zoek altijd medische hulp.

Zonnesteek

Als het lichaam te veel vocht verliest, gaat de lichaamstemperatuur stijgen en krijgt het de warmte niet meer uitgezweet. De symptomen van een zonnesteek zijn o.a. hoofdpijn, verhoogde lichaamstemperatuur, een droge warme huid, moe, duizeligheid, misselijkheid en braken.

Behandeling

Verplaats het slachtoffer uit de zon naar een koele plaats en leg hem/haar dan neer met de voeten omhoog. Hef het hoofd op terwijl hij/zij water drinkt, gevolgd door een zoutoplossing (1 theelepel zout per liter water). Laat de lichaamstemperatuur dalen met natte koude doeken. Zoek altijd medische hulp.

Hieronder zie je de verschillen in symptomen tussen een oververhitting en een zonnesteek.

Hitteberoerte

Als bij een zonnesteek, of ook wel hitte-uitputting, niet adequaat wordt ingegrepen kan deze overgaan in een hitteberoerte. Dit kan al heel snel optreden, wat binnen enkele minuten tot bewusteloosheid leidt. Het is een ernstige aandoening waarbij het warmtecontrolemechanisme van het lichaam faalt. Het lichaam is niet meer in staat om warmte af te geven en kan leiden tot de dood als de lichaamstemperatuur niet snel wordt verlaagd.

De symptomen zijn vergelijkbaar met die van een zonnesteek, maar de lichaamstemperatuur zal boven de 40°C komen en er zal weinig of geen transpiratie optreden. De persoon zal daarom eerder een hete en droge dan een klamme huid hebben, omdat de bloedvaten zich vernauwen. Het slachtoffer zal erg rusteloos zijn, zich irrationeel gedragen en een gebrek aan coördinatie hebben. Ze kunnen hoofdpijn en delirium krijgen en kunnen bewusteloos raken. Er kunnen zich verder allerlei complicaties voordoen, zoals een shock en het uitvallen van de nierfunctie. Hitteberoerte kan leiden tot de dood en daarom moet zo snel mogelijk professioneel ingegrepen worden.

Behandeling

De prioriteit bij een hitteberoerte is om het slachtoffer snel af te koelen. Verplaats het slachtoffer naar een koele plek, leg het slachtoffer neer en trek de kleding uit. Dek het slachtoffer eventueel af met een nat laken of spons het slachtoffer af met koud water tot de lichaamstemperatuur tot 38°C is gedaald. (Zie onderstaande afbeelding).

Neem voor hulp contact op met de hulpdiensten of breng het slachtoffer zo snel mogelijk naar het ziekenhuis.

Afsluiter Outdoors