Papierwerk is misschien niet het meest opwindende onderdeel van reizen, maar het is van vitaal belang. Als je bij een grens aankomt of door de politie wordt aangehouden, kun je in de problemen komen als je niet over de juiste persoonlijke documenten beschikt.

Dit is het zevende deel in een reeks van acht delen, waarbij ik je mee wil nemen in het plannings- en voorbereidingsproces voor een goede reis of wandeltocht. En zo hoop ik dat het jou ook zal helpen in de planning en voorbereiding van jouw reis of wandeltocht. Lees bij dit artikel ook het woordje reis ook als wandeltocht.

Paspoort

Zorg ervoor dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig is ​​als je naar een land gaat waar je een visum voor nodig hebt. Voor de meeste visa is minimaal een halve pagina en in veel gevallen een volledige pagina van je paspoort nodig, dus zorg ervoor dat je voldoende lege pagina’s in jouw paspoort hebt.

Sommige landen geven paspoorten af ​​met meer dan het normale aantal pagina’s, dus als je veel internationale reizen maakt, vooral naar landen die een visum nodig hebben, is het de moeite waard om een ​​van deze te kopen. Als de normale paspoort geen pagina’s meer over heeft voordat deze is verlopen, moet je anders voor een ander paspoort betalen.

Visa

Dit is een manier voor een land om te controleren wie het binnenkomt en, in sommige gevallen, om geld te verdienen aan bezoekers en toeristen. Visa-voorschriften worden voortdurend herzien omdat het immigratiebeleid verandert en van tijd tot tijd wordt herzien.

Je moet de ambassade van het land dat je wilt bezoeken bellen terwijl je je nog in Nederland bevindt, of contact opnemen met de website van de ambassade om erachter te komen of je een visum nodig hebt.

Visa waarvoor je een aanvraag moet indienen, kun je persoonlijk of per post opvragen bij de desbetreffende ambassade in Nederland. Afhankelijk van je nationaliteit, jouw reden van reizen en jouw bestemming, kan de tijd van afgifte variëren van uren tot weken. Als je jouw paspoort en visumaanvraag plus de kosten per post verstuurt, zorg er dan voor dat je een aangetekende brief gebruikt en noteer jouw paspoortnummer of een fotokopie van de informatiepagina’s van jouw paspoort voordat je het post. Om sommige landen binnen te komen, moet je ook worden gesponsord door iemand die er al woont en werkt. Zorg er altijd voor dat je de vereisten van een visum goed leest, want als je het verkeerd begrijpt en de toegang wordt geweigerd, krijgt je misschien nooit meer een visum.

Als je je al in het buitenland bevindt, kun je jouw visum meestal krijgen bij de betreffende ambassade in een buurland. Dit kan enige tijd duren: in sommige gevallen tot enkele weken. Verlies je geduld met het ambassadesysteem of zijn personeel niet; het zal het proces niet versnellen en het zou tot verdere vertragingen kunnen leiden, zo niet tot weigering van het visum.

Dit is een voorbeeld waarin het loont om vooruit te plannen. Beslis of je een land gaat bezoeken waarvoor je een visum nodig hebt terwijl je jouw reis plant. Hierdoor heb je ruim de tijd om de visum (en) aan te vragen terwijl je nog thuis bent.

Foto: Bewaar uw paspoort en andere papieren veilig, niet alleen tijdens het reizen maar ook tussen reizen door, aangezien deze een hoge waarde hebben op de zwarte markt.

Rijbewijs

Maak een fotokopie van je rijbewijs, ook als je weet dat je een internationaal rijbewijs nodig hebt om in het buitenland te mogen rijden. Een rijbewijs met je foto erop wordt door de meeste autoverhuurbedrijven in het buitenland geaccepteerd als een vorm van identificatie en bewijs van je rijvaardigheid.

Internationale rijbewijs

Dit document wordt wereldwijd erkend als bewijs dat je in het bezit bent van een geldig rijbewijs in Nederland. Het internationale rijbewijs (IRB) hoeft niet in elk land wettelijk verplicht te zijn voor buitenlandse bestuurders, omdat veel landen elkaars rijbewijs erkennen, maar het is bedoeld om automobilisten te helpen bij het rijden in het buitenland, waar de rijbewijs vereisten sterk kunnen variëren, en het kan een voordeel zijn om het te kunnen laten zien als je problemen ondervindt met de autoriteiten. Het kan ook een nuttige vorm van identificatie op de foto zijn in het geval van een verloren of gestolen paspoort.

Het internationale rijbewijs is gedrukt in 10 talen – de vijf officiële talen van de Verenigde Naties (Engels, Frans, Spaans, Russisch en Chinees) plus Duits, Arabisch, Italiaans, Zweeds en Portugees. Deze is tegen betaling van een kleine vergoeding verkrijgbaar bij de ANWB.

Registratie van vaccinaties

Medische organisaties (GGD) en zelfs sommige luchtvaartmaatschappijen geven nu boekjes uit waarin je kunt noteren welke vaccinaties je hebt gehad en wanneer je deze hebt gehad. Deze zijn een handige herinnering om vaccinaties up-to-date te houden en ze kunnen ook een soort bewijs leveren, als ze in een semi-officieel boekje staan, aan een grenswachter of plaatselijke arts dat je de vaccinaties hebt ontvangen. Als je geen boekje hebt, noteer dan op een vel papier welke vaccinaties je hebt en wanneer je ze had en bewaar dit bij je paspoort.

Het vaccinatieboekje

Het gele boekje is van oudsher het officiële vaccinatiebewijs van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) dat wereldwijd voor verscheidene reizigersvaccinaties (zoals gele koorts) wordt gebruik. Zodat reizigers dit vaccinatiepaspoort aan de grens kunnen tonen. Voor Covid-19 vaccinaties heeft de WHO geadviseerd, ongeacht welke technologie dan ook die in de toekomst wordt geïmplementeerd, dat de COVID-19-vaccinatiestatus van internationale reizigers het beste kan worden geregistreerd via een bijschrijving volgens het protocol in het gele boekje. Elk land in de wereld bepaalt nu haar eisen voor reizigers ten aanzien van het vaccinatiebewijs Covid-19. Binnen Europa is men bezig met het ontwikkelen van een digitaal vaccinatiebewijs. Vooruitlopend en/of aanvullend hierop mogen Europese landen t/m 12 september hun eigen eisen stellen aan een andere vorm van bewijs. Verschillende Europese landen zoals IJsland, Spanje, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk accepteren het gele boekje nu als vaccinatiebewijs, vooruitlopend op de digitale app van de EU. Welke landen dit zijn en welke aanvullende eisen een land eventueel stelt (bijv. Een Gezondheidsverklaring) verandert met enige regelmaat. Op Nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen vind je het reisadvies per land.

Afsluiter Outdoors