Wanneer je een reis plant, moet je nadenken over de veiligste en handigste manier om geld mee te nemen. Zorg ervoor dat je voldoende verzekerd bent voor al jouw geplande activiteiten.

Dit is het zesde deel in een reeks van acht delen, waarbij ik je mee wil nemen in het plannings- en voorbereidingsproces voor een goede reis of wandeltocht. En zo hoop ik dat het jou ook zal helpen in de planning en voorbereiding van jouw reis of wandeltocht. Lees bij dit artikel ook het woordje reis ook als wandeltocht.

Geld

Cash geld direct mee voor vertrek, reizen met traveller cheques of pinnen op jouw bestemming? Iedereen houdt er zo zijn eigen reisgewoontes op na. Probeer zoveel mogelijk vooraf te betalen, zodat je niet het extra risico loopt grote sommen geld bij je te hebben.

Contant geld mee op reis

In sommige landen heb je echter niet de luxe dat je zelf kunt bepalen welk betaalmiddel je hanteert. Veel vakantiegangers vergeten nog weleens geld te wisselen tijdens de voorbereiding op hun reis. Terwijl het voor de meeste bestemmingen toch écht wel handig is om wat cash geld op zak te hebben.
Hoewel de financiële infrastructuur in de meeste landen inmiddels vrij goed op orde is, kun je er niet altijd maar vanuit gaan dat je zomaar geld kunt pinnen op een luchthaven of stad waar je aankomt. Ten eerste kunnen die faciliteiten gewoonweg niet aanwezig zijn en zul je naar een bank moeten gaan om lokale valuta te verkrijgen. Daarnaast komt het in landen waar de financiële logistiek nog niet zo goed op orde is, als bijvoorbeeld in ons land, voor dat pinautomaten het niet doen. Dit komt meestal door technische problemen of een tekort aan aanvoer van biljetten.
Het spreekt eigenlijk voor zich dat het verstandig is om cash geld mee te nemen voordat je op reis gaat. Niet alleen in het geval je niet direct een operationele pinautomaat tegenkomt bij aankomst, maar je hebt vaak ook direct geld nodig in de eerste uren van je reis. Wellicht moet je om welke reden dan ook nog extra bijbetalen wanneer je bij de douane bent (denk aan een benodigd visum of een toeslag op de bagage die je meeneemt). Daarnaast heb je altijd geld nodig voor de taxi, wat drinken/eten op de luchthaven of een aanbetaling/borg wanneer je aankomt in je hotel en nog geen mogelijkheid hebt gehad om ergens geld op te nemen.
Er zijn een aantal landen op de wereld waar het echt noodzakelijk dat je genoeg cash geld bij je hebt. Een bijzonder geval is Cuba. Daar is het namelijk niet mogelijk om te pinnen. Bij aankomst zul je je euro’s in moeten wisselen voor toeristenpeso. Wanneer je het eiland verlaat doe je er goed aan deze ook weer voor euro’s terug te wisselen, aangezien ze buiten Cuba niets waard zijn.

Dollar als cash geld meenemen

De Amerikaanse dollar is de meest geaccepteerde valuta ter wereld. Het is wel handig altijd wat Amerikaanse dollars mee te nemen, als je bestemming ligt in Afrika, Azië, het Midden-Oosten of Latijns-Amerika. In aantal exotische landen als Iran, Soedan, Bhutan en Libie is het bijvoorbeeld onmogelijk om te pinnen, maar kun je wel bijna overal met dollars betalen. Hetzelfde geldt voor de meeste Afrikaanse landen, hoewel je daar al steeds betere voorzieningen treft. Maar helemaal geen gek idee dus om je euro’s voor Amerikaanse dollars in te wisselen wanneer je naar die delen van de wereld vertrekt! Amerikaanse dollars zijn altijd in te wisselen en worden ook in veel landen als betaalmiddel geaccepteerd, zelfs in gebieden waar de bevolking het niet zo op heeft met Amerikanen. Neem de dollars mee in kleine coupures, van 1, 5, 10 en 20 dollar. Dan kun je gepast betalen. Een taxichauffeur in Afrika heeft echt niet terug van een biljet van 50 dollar, wat voor hem gelijkstaat aan een heel maandsalaris.

Nadeel van contant geld

Een nadeel van contact geld is diefstal of verlies. Als je het kwijtraakt of als het wordt gestolen, krijg je het nooit meer terug. Neem daarom nooit hele grote hoeveelheden mee. Stop de bankbiljetten in je moneybelt. Doe in je portemonnee alleen de muntjes en de bankbiljetten die je voor die dag nodig denkt te hebben. Als je portemonnee wordt gestolen, ben je niet alles kwijt.

Het is ook handig een paar muntjes of wat papiergeld in bijvoorbeeld je broekzak te stoppen. Voor kleine uitgaven hoef je dan niet je portemonnee te trekken, wat toch een teken van rijkdom is. Zwaai je met je portemonnee, dan ben je sneller een doelwit voor dieven.

Geld verstoppen

Tot slot is het handig voor noodgevallen ongeveer 50 dollar in kleine coupures onder de zool van je rechterschoen te stoppen en een lijst met belangrijke telefoonnummers onder de zool van je linkerschoen. Mocht je zowel van je rugzak als moneybelt worden bestolen, dan kun je in ieder geval de bus nemen naar het dichtstbijzijnde postkantoor of belkantoor om naar huis te bellen en je geldzaken te regelen. Verpak het geld en de lijst met telefoonnummers wel in plastic en ververs het elke maand, want anders is er binnen de kortste tijd niets meer van over.

Bankpas op reis

Met een alledaagse bankpas of pinpas kom je op reis al een heel eind. Je staat er versteld van in hoeveel landen je hiermee gewoon kunt pinnen bij een geldautomaat. Zelfs in winkels, restaurants en benzinestations in het buitenland kun je tegenwoordig steeds vaker pinnen met je Nederlandse bankpas. Ook contactloos betalen kan op steeds meer plekken in het buitenland, tot een bedrag van € 25. Winkels en geldautomaten moeten daarvoor wel het blauw-rode Maestro® logo voeren. Dit logo staat ook op je Nederlandse bankpas. Wereldwijd zijn er inmiddels 15 miljoen plekken waar je terecht kunt met je Maestro®betaalpas.

Creditcards

Een creditcard mee op reis is eigenlijk een must. Op een eenvoudige manier kun je er relatief grote betalingen mee doen, zoals het boeken van een hotel, het huren van een auto of het kopen van een vliegticket. Bij veel hotels en autoverhuurbedrijven kun je alleen een reservering maken als je je gegevens doorgeeft van je creditcard. Voor het kopen van vliegtickets is het praktisch, maar ook als je onverwacht of in noodgevallen een grote uitgave moet doen.

Het is mogelijk dat je geen creditcards kunt gebruiken buiten grotere bevolkingscentra of internationale hotels, en controleer de servicekosten en wisselkoersen voordat je creditcards gebruikt om contant geld op te nemen bij geldautomaten in het buitenland. Bedrijfscreditcards zijn beschikbaar voor diensten zoals autoverhuur. Internationale autoverhuurbedrijven geven ze uit en alles wat met de kaart wordt uitgegeven, wordt in je eigen valuta aan jou in rekening gebracht, waardoor je gemakkelijker kunt controleren wat er is uitgegeven.

Verzekering

Een standaard reisverzekering dekt jouw behoeften voor de meeste reizen, maar voor meer avontuurlijke activiteiten moet je mogelijk een aanvullende verzekering afsluiten.

Persoonlijke ongevallenverzekering

Een standaard reisverzekering omvat meestal een uitkering voor persoonlijke ongevallenclaims, maar zorg ervoor dat deze voldoende dekking biedt voor overlijden, verlies van een ledemaat of gezichtsvermogen.

Medische verzekering

Als je naar een gebied gaat met onvoldoende of niet-bestaande medische diensten, is dekking voor ambulancevliegtuigen essentieel. Mogelijk heb je ook een aparte reddingsverzekering nodig als je van plan bent om in een afgelegen of bergachtig gebied te zijn, of als je zeetochten maakt in een kano of kajak.

Bagageverzekering

De meeste reisverzekeringen bevatten een bedrag voor vertraagde of zoekgeraakte bagage. Dure items zoals camera’s en sieraden dienen goed verzekerd te zijn; vermijd het meenemen van waardevolle spullen die niet nodig zijn voor de reis. Een inboedelverzekering kan sommige items dekken, maar lees altijd de kleine lettertjes op je polis voordat je op reis gaat.

Creditcardverzekering

Wees altijd verzekerd tegen verlies of diefstal van creditcards, want kaarten zijn zo’n duidelijk doelwit voor dieven. Noteer het telefoonnummer van de verloren of gestolen kaartafdeling van je kaartuitgever en bewaar het op een veilige plaats, gescheiden van je kredietkaart.

Verzekering voor gevaarlijke bezigheden

Wintersporten, bergbeklimmen, varen, duiken, jagen op groot wild en andere gevaarlijke bezigheden vereisen meestal een specifieke verzekering, zelfs als je niet naar het buitenland reist. Bekijk de details van je standaard reisverzekeringspolis om te zien wat deze wel en niet inhoudt. Omdat er bij deze activiteiten een groter risico op letsel bestaat, is een aanvullende verzekering essentieel.

WA-verzekering

Het is verstandig om dit te hebben voor het geval je, om welke reden dan ook, iemand letsel toebrengt of zelfs schade toebrengt aan hun eigendommen. Een WA-verzekering is meestal inbegrepen in de standaard reispolissen, maar controleer dit voordat je op reis gaat.

Auto verzekering

Als je een voertuig huurt of je eigen auto meeneemt, zorg er dan voor dat je voldoende dekking hebt voor het land waarin je gaat rijden en voor alle landen waar je doorheen moet rijden om er te komen.

Afsluiter Outdoors