Vanuit mijn slaapkamerraam zie ik de wolken over de bergen rollen. Sneeuw valt de hele nacht lang en bedekt de vallei met een paar centimeter licht, donzig poeder. ’s Ochtends sjor ik mijn rugzak om, trek mijn wandelschoenen aan en vertrek vanuit het skigebied de bergen in. Ik geniet van het knisperende poeder onder mijn schoenen terwijl ik tussen de sparrenbomen zwerf. Het bos is stil en rustig – mijn sporen zijn de enige sporen in zicht. Dit zijn de geneugten van winteravontuur: stilte en eenzaamheid.

winterwandelen_bergen

Tijdens een van mijn stops wil ik wat warme soep gaan maken, een lekkere warme mok cup-a-soup om weer even op krachten te komen. Tijdens een mid-winter Survival weekend, wat we ooit in het verleden georganiseerd hadden, heb ik geleerd hoe moeilijk het kan zijn om een vuur op sneeuw te bouwen. Het probleem was niet om droog hout te vinden, want je vond helemaal geen hout. De bosbodem en al zijn stammen waren begraven onder het sneeuw en ik kon alleen zoveel met de hand opgraven. En met wat ik verzamelde, kon ik er niet veel mee doen – het was moeilijk aan te steken en de sneeuw bleef smelten in het vuur, waardoor de kolen geblust werden.

De ongerepte, met sneeuw bedekte wildernis biedt een betoverend maar uitdagend landschap. Het is tijd om mijn vaardigheden voor het bouwen van vuur op de proef te stellen om een lekkere warme mok soep te maken. Ik heb ook mijn meest betrouwbare truc: een wattenbolletje gedrenkt in vaseline die gemakkelijk oplicht en langzaam brandt. Dennennaalden en kegels kunnen worden gebruikt om de brand op gang te brengen, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan – ze branden helder, maar niet lang. Het is ideaal om een ​​gegarandeerde, zelfgemaakte firestarter te hebben. Als je ooit gestrand bent in de sneeuw, weet je dat het bouwen van een vuur niet alleen een bron van warmte is, maar ook van cruciaal belang voor overleving.

In dit artikel zal ik een diepgaande blik werpen op hoe je effectief vuur kunt bouwen in de sneeuw.

1. Selecteer de juiste locatie:
Voordat je begint met het bouwen van je vuur, kies je een geschikte locatie:
• Vermijd het bouwen van vuur onder dikke boomtakken met sneeuw, om te voorkomen dat de sneeuw smelt en op je vuur valt.
• Kies een plek op droge grond als dat mogelijk is.

2. Bouw een platform:
Maak een stevig platform om je vuur op te bouwen:
• Verzamel droge takken en leg ze op de sneeuw om een basis te vormen.
• Dit voorkomt dat het vuur in de natte sneeuw smelt en uitdooft.

3. Zorg voor droog brandhout:
• Zoek droge takken en twijgjes die van de grond zijn opgetild. Onder de sneeuw kunnen nog droge materialen verscholen liggen.
• Het is handig om een rugzak met droog brandhout mee te nemen, voor het geval je geen geschikt materiaal in de omgeving vindt.

4. Gebruik vuurstarters:
• Neem waterdichte aanmaakblokjes, lucifers of een vuurstarter mee voor een snelle ontsteking, zelfs bij vochtige omstandigheden. Of zoals ik hier boven aangegeven had een wattenbolletje gedrenkt in vaseline

5. Maak een beschutting:
• Bouw een beschutting rond je vuur om het te beschermen tegen wind en sneeuw. Dit kan gedaan worden met behulp van takken of een tarp.

6. Bouw een wigwam vuur:
• Plaats het brandhout in de vorm van een wigwam boven het vuur. Dit zorgt voor een goede luchtstroom en helpt het vuur te ontwikkelen.

7. Gebruik droge brandstof:
• Voeg naarmate het vuur zich ontwikkelt, grotere takken en houtblokken toe. Zorg ervoor dat ze droog zijn om rookvorming te minimaliseren.

8. Houd het vuurplek droog:
• Als het blijft sneeuwen, bouw dan een dak boven het vuur met takken of een tarp om het droog te houden.

9. Houd veiligheid in acht:
• Plaats het vuur op een veilige afstand van je schuilplaats en let op vonken en opwaaiende as.

10. Houd altijd een oogje op het vuur:
• Laat nooit een vuur onbeheerd achter, vooral niet in een koude omgeving waar het van levensbelang is.

11. Laat geen spoor achter
• Verzamel alleen dood, gekapt hout op plaatsen waar het overvloedig aanwezig is; hak nooit staande bomen of levende takken om. Om te voorkomen dat je sporen van je vuurplaats achterblijven, strooi je as altijd nadat je ze volledig hebt laten afkoelen.

12. Heb geduld
• Vuuropbouw op sneeuw kost meer tijd en moeite dan in droge omstandigheden. Haast je niet en voeg beetje bij beetje brandstof toe om een kolenbed te vormen.

Koken op vuur in de sneeuw

Conclusie:

Het bouwen van vuur in de sneeuw vereist een zorgvuldige planning en uitvoering, maar het is een vaardigheid die van onschatbare waarde is in koude en afgelegen gebieden. Door de juiste locatie te kiezen, droog brandhout te vinden en slimme technieken te gebruiken, kun je een betrouwbaar vuur bouwen dat je warm houdt en je overlevingskansen vergroot. Veiligheid staat altijd voorop, dus wees voorbereid en blijf warm!

Afsluiter Outdoors