Veel mensen sterven onnodig na ongelukken of rampen waardoor ze in een overlevingssituatie terecht gekomen zijn. Ze hebben geen mentale of fysieke voorbereidingen getroffen om de gevaren en uitdagingen van een vijandige omgeving het hoofd te bieden. In dit artikel kijken we naar een van de praktische stappen die je kunt nemen om je overlevingskansen te vergroten, door een overlevingspakket samen te stellen of te kopen.

Dit artikel bevat enige affiliate links die je naar de producten van Bol.com brengt.

De ‘must have’ kit

Wat kun je doen om je voor te bereiden op een ramp? Er zijn drie basisgebieden. Ten eerste moet je je mentaal voorbereiden op ontberingen (wat je in het leger gratis en voor niets krijgt). Ten tweede moet je een grondige kennis hebben van de basis overlevingsvaardigheden zoals vuur maken, een onderdak bouwen, navigatie, eerste hulp, water- en voedselverwerking, enz. Ten derde heb je een persoonlijke survivalkit nodig die is afgestemd op het meest waarschijnlijke scenario waarin je die zou moeten gebruiken. Er zijn tal van kant-en-klare kits op de markt. Maar ervaren militairen, kampeerders, globetrotters en dergelijke zullen er de voorkeur aan geven om ze zelf te verzinnen en samen te stellen.

Kies de inhoud van de kit zorgvuldig. Er zijn enkele ‘must haves’ – de juiste tools voor de meest elementaire taken. Als je deze eenmaal hebt geselecteerd, kun je een aparte voorraad reserve-items verzamelen die je kunt toevoegen als je naar een bepaald gebied gaat dat verschillende bedreigingen met zich meebrengt. De ‘must haves’ zijn onder meer:

1. Lucifers

Koop waterdichte lucifers in een kampeerwinkel. Ze hebben een beschermende lak en branden ongeveer 12 seconden bij de sterkste wind of zelfs onder water. Je kunt er zelf een maken door gewone huishoudlucifers onder te dompelen in gesmolten kaarsvet. Zorg ervoor dat ze in een waterdichte container worden bewaard en niet tegen elkaar of tegen het afstrijkvlak kunnen wrijven.
(Als waterdichte container kun je bijvoorbeeld denken aan die oude plastic houders voor filmrolletjes.)

2. Stalen vuursteen en aanmaakblokjes

Dit is al jaren een item in militaire overlevingsets en kan het beste worden gedragen als onderdeel van een vuurset die andere benodigdheden bevat om je te helpen vuur te maken onder moeilijke omstandigheden. De vuurset bestaat uit een vuursteen, die magnesium bevat om intens hete vonken te produceren. De spits heeft geharde tanden die, wanneer ze over de vuursteen worden getrokken, vonken produceren. Een kleine voorraad watten wordt als tondel meegeleverd; je kunt dit verbeteren door voor gebruik houtskool toe te voegen, en als je tondel opraakt, kun je de aangescherpte voorrand op de spits gebruiken om pluisjes van je kleding te schrapen.
De aanmaakblokjes (of Esbit blokjes) in de kit branden langzaam als een blok, maar zeer snel als ze verkruimeld zijn. De beste manier om vuur te maken, is door een belvormige tondel te bouwen en een bed van uit elkaar getrokken watten en een verkruimeld aanmaakblokje eronder te plaatsen. Richt de vonken om op het tondelbed te landen.

3. Condoom

In een sok of hemdsmouwen wordt een condoom een ​​waterdrager (ongeveer 1,5 liter). Het kan ook worden gebruikt als een waterdichte container voor kleine voorwerpen om ze te beschermen tegen vocht, b.v. je voorraad tondel. Twee condooms samen kunnen als katapult worden gebruikt en kunnen worden opgeblazen voor gebruik als reddingsvest voor noodgevallen. Kies gewone ongesmeerde condooms: hoe zwaarder, hoe beter.

4. Naald

Je hebt een naald nodig van ongeveer 5 cm lang met een groot oog, die kan worden gebruikt voor zwaar naaiwerk zoals leer of zware stof. Het kan ook worden gemagnetiseerd om als een verbeterd kompas te fungeren.

5. Kaars

Een kaars van 10 cm brandt tot drie uur als deze wordt beschermd tegen de wind. De beste soort is gemaakt van stearine, dat is 100 procent eetbaar dierlijk vet. Het licht op bij elke temperatuur en kan dienen als noodvoedsel. Je kunt hem ook gebruiken als onderkomen verwarmer door hem in een blik te plaatsen, of als smeermiddel voor ritsen enz., of om tondel aan te steken die te vochtig is om door een lucifer te worden aangestoken. Als je last hebt van blaren, wrijf dan de kaars op je sokken over het getroffen gebied.

6. Kompas

Een kompas van hoge kwaliteit is de beste keuze; als je geen goede knooptype kunt krijgen, koop dan in plaats daarvan een klein Silva lichtgewicht kompas. Het is het extra gewicht zeker waard.

7. Nood bivakzak

Onderkoeling is de grootste doodsoorzaak van klimmers en wandelaars in Europa. Op deze tochten moet je altijd een veiligheidspakket met een bivizak en slaapzak meenemen, maar in geval van nood kan een nood bivakzak je leven redden door je te beschermen tegen wind en regen. Zakken met een gealuminiseerde achterkant zullen ook het warmteverlies door straling verminderen. Plaats het op oppervlakken zoals varens, twijgen, gras enz. om je te helpen isoleren van de koude grond. Kies een felgekleurde (oranje) zak, dan vind je hem makkelijker terug.

8. Draadzaag

Dit zal het bouwen van een schuilplaats tot een veel gemakkelijkere taak maken. De zaag moet gemaakt zijn van ten minste acht strengen draad als hij bestand moet zijn tegen serieus gebruik. Zaag altijd langzaam zodat de draad niet oververhit raakt, en houd hem, als je klaar bent, recht en strak totdat hij is afgekoeld. Voor langdurig gebruik kun je er een geïmproviseerde boogzaag van maken met behulp van een buigzame groene tak. Je kunt hem ook als strik gebruiken door de ene ring door de andere te halen.

9. Waterzuiveringstabletten

Als overlevende kun je het je niet veroorloven om ziek te worden. Slecht water is de belangrijkste oorzaak van ziekte; zuiveringstabletten doden bacteriën en zorgen zo voor een zekere mate van bescherming. Draag ongeveer 50 tabletten bij je en laat het water minstens 15 minuten staan ​​voordat je het drinkt.

10. Mes

Dit zal het belangrijkste wapen zijn in je strijd om te overleven. Er zijn twee basistypen: het zakmes en het speciale survivalmes. De eerste kan een eenvoudig zakmes met één blad zijn, maar zou idealiter een dik, sterk mes moeten hebben dat openklikt. Aan de andere kant van de schaal bevindt zich het Zwitserse zakmes, met een hele reeks verschillende functies. De beste Survival-messen bieden werkelijk opmerkelijke hulp in een survival situatie; zorg ervoor dat je geen rommel koopt.

Meer over messen vind je hier: Het ultieme outdoor mes

Reserve artikelen

Beschouw naast de ‘must-have’-kit het volgende als reserve-items:

1. Visgerei – Een kleine visset kan bestaan ​​uit 30 meter lijn, vijf haken (maat 14 of 16) en wartels, en 10 gewichten. Een wijnfles kurk kan als dobber worden gebruikt.

2. Strikken – Je kunt deze voorbewerkt kopen of zelf maken. Drie meter koperen strikdraad maakt vier strikken. GEBRUIK DE STRIKKEN NIET anders dan in een overlevingssituatie: DIEREN STRIKKEN IS ILLEGAAL IN NEDERLAND.

3. Scheermesjes of scalpelmesjes

4. Noodvoedsel – Dextrose-tabletten zijn goede energiebronnen. Zout en bouillonblokjes zijn ook handig.

5. Heliograaf – Dit is over het algemeen het kleinste signaalapparaat, afgezien van een fluitje, maar je zou een mini-flare-set en een rode signaalrookgranaat kunnen meenemen voor zwaardere omgevingen. Let op: in sommige landen mag je dergelijke artikelen niet meenemen.

6. Opvouwbare netten – Deze worden gebruikt voor het vangen van konijnen of andere dieren die in holen leven. De netten zijn verspreid over alle uitgangen en je blaast rook door de ingang om het dier uit te roken in een verankerd net. NIET GEBRUIKEN, BEHALVE IN EEN OVERLEVINGSSITUATIE.

7. Parachutekoord – Zeer handig voor een breed scala aan taken waar je anders touw voor zou moeten maken met lokale planten.

8. Fluit

9. Foliecontainer – Zoals die aluminium bakjes welke je kunt vinden bij de Chinese take-away, maar ze zijn geweldig als opvouwbare pannen, waterdragers en voedselcontainers. Ik heb er ook één in mijn Survival kit.

10. Vergrootglas – Handig om vuur mee te maken

11. Veiligheidsspelden en draad

12. Drinkfles

Punten om te onthouden

Houd rekening met het volgende bij het selecteren van je reserve-items voor de kit:

1. Grootte en gewicht:
Het heeft geen zin om zoveel spullen te dragen dat je in de verleiding komt om het in je rugzak te laten. De kit moet op je lichaam dragen in een zak van je jas.
2. Klimaatregio
Kies items die geschikt zijn voor het klimaat in het gebied dat je bezoekt – het heeft geen zin om insectenwerend middel naar de Artic te slepen.
3. Container
Deze moet op zakformaat en waterdicht zijn en zelf bruikbaar zijn als kookmiddel, waterdrager en signaleringsspiegel.
4. Verboden inhoud
Lichtkogels en take-down survival geweren lijken misschien een goed idee, maar gaan ze je laten arresteren op het vliegveld?
5. Flexibiliteit
Selecteer een kit waarmee je items kunt toevoegen die passen bij jouw persoonlijke behoeften en verschillende omgevingen. Een survivalkit voor een weekend in de Brecon Beacons in Engeland zal wezenlijk verschillen van een wildwaterrafting-expeditie in bijvoorbeeld Nieuw-Guinea.
6. Houdbaarheid van de inhoud
Kies items die voor onbepaalde tijd meegaan. Je moet je kit verzegeld kunnen laten voor eventueel gebruik.
7. Duurzaamheid
Bij het inpakken moet je ervoor zorgen dat dingen niet kunnen rammelen en beschadigd raken, maar probeer niet-breekbare en goed gemaakte items te kiezen.
8. Eenvoud
Gecompliceerde kit zal eerder kapot gaan, waardoor je hem voor slechts één functie of helemaal niet kunt gebruiken.
9. Effectiviteit
Werkt het en kun je het gebruiken? Zo niet, gooi het er dan uit. Het is een goed idee om twee identieke-kits te hebben – een om mee te oefenen tijdens het buitensporten en een verzegeld voor gebruik in noodgevallen.

Je kit samenstellen

Als je deze en je reserve-items hebt geselecteerd, heb je een behoorlijke verzameling. Maak een lijst van de inhoud en vraag jezelf af of elk item echt nodig is. Wordt de functie ervan gedupliceerd door een ander stuk van je kit?
Verpak je definitieve selectie in een waterdichte container zodat deze niet rammelt. Ideaal is een metalen luchtdichte tabaksdoos. Eenmaal verzegeld met isolatie tape, laat je het verzegeld. De enige reden waarom je het zou moeten openen, is om stukken toe te voegen voor verschillende operationele gebieden. Een jungleomgeving vraagt ​​bijvoorbeeld om meer verschillende soorten tabletten, een koude omgeving heeft meer onderdelen nodig om warmte te geven en voedsel op te vangen en als je op weg bent naar een droog gebied, heb je meer uitrusting nodig voor het verkrijgen en opslaan van water.
Tot slot, als je op het punt staat een activiteit te ondernemen waarbij het minste risico bestaat dat je in een overlevingssituatie terechtkomt, neem dan de kit mee en houd deze bij je.

Lofty Wiseman Survival Tin

John “Lofty” Wiseman is een ex-SAS-militair die algemeen bekend is door zijn boeken over Survival vaardigheden. Hij is ook de bedenker van deze kit die niet verrassend het meest geschikt is voor militair gebruik. En het kleine formaat betekent dat je hem waarschijnlijk niet achterlaat, maar zoals we in het leger zeggen, ‘op de man’ hebt. Alle benodigdheden zijn aanwezig, maar er is heel weinig ruimte om er nog iets aan toe te voegen. Tijdens mijn diensttijd vanaf de jaren 90 heb ik een dergelijke set aangeschaft en naar believen aangevuld. Nog steeds als ik op pad ga heb ik deze set bij me.

Grootte: Zeer zorgvuldig doordacht om alle echt nuttige dingen in de kleinst mogelijke container op te nemen. Weegt slechts 150 gram en meet 11 x 8 x 3 cm.

Kwaliteit: het knopkompas kan het beste worden vervangen door een wat grotere.

Inhoud: De beperkte inhoud maakt deze kit zeer geschikt voor een soldaat met enige training in survival. Bergwandelaars zouden het van minder waarde vinden omdat het meer gericht is op het scenario van overleven en ontwijken op de lange termijn.

Inhoud:
Draadzaag
Visuitrusting
Naaidoosje
Lucifers
Koper draad
Vuursteen
Veiligheidsspelden
instructiefolder
Knop kompas
Kaliumpermanganaat
Waterzuiveringstabletten
Waxine lichtje
naalden
Nylon lijn
potlood

Afsluiter Outdoors