Het is heerlijk weer, het zonnetje schijnt, de vogeltjes fluiten en ik had er nog zo naar uitgekeken. Het zijn van die dagen waar ik heel vrolijk van kan worden. Heerlijk toch, dat voorjaar? Lekker naar buiten toe, leuke wandelingen maken en genieten van wat de natuur allemaal te bieden heeft. Dat was tenminste wat ik voor ogen had tijdens de wintermaanden.

Vol goede moed was ik begonnen aan de 30 Dagen Wandel Challenge afgelopen februari. Elke dag een wandeling van minimaal 5 kilometer. En dan hiervan verslag leggen met een live video op Facebook. Het begon allemaal zo goed, ik was echt goed op weg en had er echt zin in. Echter halverwege, tijdens de wintersportvakantie, moest ik wel een paar dagen overslaan en daarna gooide de griep ook nog roet in het eten. En niet te vergeten de werkzaamheden, die zich begonnen op te stapelen, moesten ook af. Ik heb in totaal 20 dagen van de 30 volbracht. Challenge mislukt, ik baal er nog van…

Plannen voor de lente

Ik zie me nog zo zitten bij het Vogelmeer in de Kennemerduinen eind november. Plannen makend voor het nieuwe jaar en de komende lente. De wandelingen die ik toen in gedachte had. Ik had me echt van alles voorgenomen. De maand maart kwam tot zijn einde en de lente had haar intrede gemaakt. Maar hoe zat het nu met het wandelen en alle plannen die ik gemaakt had? Het begin van het jaar was goed geweest, maar hoe zit het nu met de lente?

Voorjaarsmoeheid

“Eindelijk krijgen we warmer weer en zijn de dagen langer licht”, dacht ik nog. “Dat wordt lekker wandelen en hoef ik ook niet meer in het donker te wandelen”… Maar hoe komt het toch dat ik de laatste tijd zo moe en lusteloos ben? Nergens geen zin meer in heb en als een kluizenaar een beetje thuis zit? Dat er van al die plannen die ik had niets terecht gekomen is afgelopen maand? Hoe komt het dat ik na het eten ’s avonds op de bank in slaap val? Dat ik ’s morgens nog amper normaal mijn bed uit komen kan? Slaap ik slecht dan? De laatste tijd schijn ik weer meer te snurken en rare geluiden te maken ’s nachts. Waarom kan ik me moeilijk motiveren om naar buiten te gaan? Zelfs moeilijk motiveren om überhaupt iets te doen?

Ik merk dat ik weer meer ben gaan snaaien, dat ik ’s avonds weer op jacht ben naar iets hartigs. Niet omdat ik dan echt honger heb, maar omdat ik me met eten dan lekker voel. Ik ben zo’n “comfort eater”, zoals de Engelsen zeggen. Dat heeft de afgelopen jaren ook wel in flinke overgewicht geresulteerd. Daar wilde ik nu juist zo graag vanaf. En ik betrap me dan ’s avonds laat erop als ik weer een plak kaas in mijn waffel heb. Dan denk ik klojo, waarom toch?

Waarom ben ik toch zo moe de laatste tijd. Lijd ik dan ook aan voorjaarsmoeheid of stel ik me nu gewoon aan?

Hup, niet aanstellen

Als ik dit zo schrijf heb ik geen idee wat nu de oorzaak is. Misschien komt het wel door het verzetten van de klok naar zomertijd. Maar goed, wat het is, is het, het maakt eigenlijk niet uit. Wat ik alleen kan zeggen is dat het niet lekker aanvoelt. Je op de één of andere manier somber en moe voelen terwijl daar eigenlijk helemaal geen reden toe is. Misschien herken je dat gevoel wel en baal je er ook van, net als ik. Herken je dat gevoel niet, dan mag je van geluk spreken. Want het gevoel is echt niet fijn om te hebben. En aanstellen is het ook niet, want het is wel aanwezig.

“Tenslotte fluiten de vogeltjes buiten en daar kon je toch zo van genieten!”, zeg ik tegen mezelf als ik in de spiegel kijk. Dan nu mezelf even bij kop en kont pakken en me de spreekwoordelijke schop onder mijn … geven. Misschien is het wel tijd voor een 30 Dagen Wandel Challenge 2.0. Naar buiten toe de buitenlucht in en aan de wandel… Ga je mee?

Tips tegen voorjaarsmoeheid

Ben even wezen googlen naar voorjaarsmoeheid en zie allerlei tips voorbij komen. Sommige zijn wel een open deur zeg en ergens weet je die ook. Maar ik zal er een paar neerzetten en in me prenten voor de komende tijd, want de lente is nog niet voorbij…

  1. Neem je klachten serieus, in plaats van ze te onderdrukken of te negeren.
  2. Beweeg dagelijks minimaal 30 minuten, ga wandelen, fietsen of fitnessen.
  3. Zorg dat je voldoende daglicht krijgt. Ga minstens 15 minuten per dag naar buiten.
  4. Zorg voor buitenlucht, je neus in de frisse lucht doet echt wonderen.
  5. Let op je voeding. Eet gezond en gevarieerd met voldoende groente en fruit. Maak tijd voor een uitgebreid ontbijt.
  6. Drink voldoende water! Je lichaam heeft minimaal 2 liter water nodig. Verder zijn versgeperste fruitsappen ook goed voor je.
  7. Ga bijtijds naar bed. Zorg voor een regelmatig dag- en nachtritme. Een slaapcyclus duurt ongeveer 1,5 uur. Als je in veelvouden van 90 minuten slaapt, zal je je frisser voelen dan wanneer je dat niet doet. Daarom is 7,5 uur (5 x 90 minuten) slaap beter dan 8 uur.
  8. Slaapapneu kan ervoor zorgen dat je ’s nachts meerdere keren wakker wordt zonder het te beseffen. Je kunt dit tegengaan door op je gewicht te letten, minder te roken en minder alcohol te drinken. Ga naar je huisarts als de klachten niet afnemen.
  9. Een traag werkende schildklier leidt ook tot vermoeidheid. Het voedsel wordt niet snel genoeg in energie omgezet. Dit kan vastgesteld worden door een bloedtest. Een arts kan dan vervangende hormonen voorschrijven.
  10. Raadpleeg bij stemmingsklachten voor de zekerheid een arts.

Mocht jij na het lezen van bovenstaande nog aanvullende tips hebben, schrijf ze dan hieronder in een reactie. Alle tips zijn meer dan welkom.