Wandel via gele en rood/witte bordjes tot boven de weilanden en valleien van de bewoonde wereld, over paden die je verder omhoog de reusachtige bergen in voeren, langs watervallen die zich ruisend langs steile berghellingen naar beneden storten, sta op het dak van het achterland en voel de koele wind door je haren waaien. Daar vind je een verheven een prachtige wereld van toppen, bergkammen, berghellingen, en velden met keien en sneeuw. Een prachtige panorama van bergen die zich mijlenver weg opstapelen met besneeuwde toppen. Geniet van dit uitzicht, luister naar de stilte en voel de wereld letterlijk onder je voeten.

Bergwandelen in het Jungfrau Joch gebergte

Wat bergwandelen is

Bergwandelen belichaamt waar wandelen om draait: Een wandeling in de bergen met adembenemende uitzichten, frisse lucht en een goede training. Bergwandelen is een geweldige manier om gezond te worden, plezier te hebben en prachtige landschappen te verkennen. De vaardigheden die worden gebruikt bij bergwandelen, overbruggen de kloof tussen basiswandelingen, zoals in Nederland of heuvelachtig landschap en technisch bergbeklimmen. In tegenstelling tot bergbeklimmers die opzettelijk steile, moeilijke routes zoeken, streven bergwandelaars ernaar om hun bestemming te bereiken met een minimum aan moeilijkheidsgraad of blootstelling aan potentieel gevaar.

Wat bergwandelen niet is

Wanneer er gevaar is voor vallen of als de steilheid van een klim wandelaars met letsel bedreigt als ze uitglijden, zijn ze buiten de grenzen van bergwandelen gegaan en wagen ze zich op terrein dat de vaardigheden van een bergbeklimmer vereist. ‘Roping’ bij beklimmingen is een veeleisende kunst, die bij de minst geringste fout al meedogenloos kan zijn. Steile en onbedekte beklimmingen mogen alleen worden geprobeerd door technische klimmers die de training, het leiderschap en de uitrusting hebben om zichzelf tegen vallen te beschermen. Alle anderen moeten veiligere routes vinden om te stijgen, en wijs genoeg zijn om die pieken die hun mogelijkheden te boven gaan, met rust te laten.

Bergwandelen op de Rigi

Do’s en don’ts voor bergwandelaars

De VAVÖ (Oostenrijkse Alpenverenigingen) en de UIAA (Union international des associations d’alpinisme) hebben 10 internationale wandel- en bergsportregels opgesteld om de veiligheid in de Alpenwandelregio’s te bevorderen. Wie deze richtlijnen respecteert, kan genieten van een werkelijk onbezorgde wandelvakantie in de bergen.

*(Zelf heb ik een aantal tips in het cursief bijgevoegd).

Controleer jouw fysieke conditie voordat je aan een wandeling begint en kies een geschikte tocht op basis van jouw ervaring en de vorm van jouw wandelgenoten.

(Dit valt ook onder de voorbereiding van je bergwandeling of tocht die je wilt ondernemen, wat je thuis al kan opbouwen.)

Het is absoluut noodzakelijk om een wandeltocht in alpine terrein nauwkeurig te plannen. Niet alleen de lengte en de afstand maar ook het hoogteverschil is belangrijk.

Passende wandel- en bergbeklimmersuitrusting (als je gaat klettersteigen) is een must. Wandelkleding, antislip wandelschoenen, regenkleding en bescherming tegen kou zijn absoluut vereist. Vergeet niet een EHBO-doos/tasje en voldoende eten en drinken (ook voor noodgevallen) mee te nemen.

(Zorg voor goede berg(wandel-)schoenen die waterdicht zijn en voorzien van een stugge zool, waarbij de scherpe stenen minder te voelen zijn. Neem een goede rugzak mee, en stel hem goed af op je rug. Neem voldoende drinken mee, minimaal 2 liter.)

Je moet altijd op de hoogte zijn van de weersomstandigheden en de laatste weers- en lawineberichten voor hoogalpiene regio’s raadplegen. Bovendien moet je vertrouwen op lokale weersvoorspellingen en sneeuwberichten die betrekking hebben op het door jou gekozen wandelgebied.

(In de bergen kan het weer van het ene moment op het andere omslaan, dus vandaar dat het wel handig is om op de hoogte te zijn).

Kies de bergtocht op basis van het seizoen en de lengte van de dag. Informeer iemand (bijvoorbeeld uw gastheer/vrouw) over de tour, de exacte route en wanneer je van plan bent terug te zijn.

Begin jouw wandeling zo vroeg mogelijk, zodat je vroeg terugkeert en niet door duisternis wordt overvallen.

Wandel nooit alleen. Controleer altijd eerst de conditie van jouw wandelgenoten en kies vervolgens een bergtocht op basis van de fysieke conditie van de zwakste wandelaar.

De juiste loopsnelheid is voor alle wandelaars van het grootste belang, afhankelijk van jouw eigen uithoudingsvermogen en de fysieke fitheid van jouw metgezellen. Een te hoog wandeltempo veroorzaakt overbelasting.

(Bestudeer de te lopen route goed, neem een goede wandelkaart mee, bepaal van te voren hoeveel hoogtemeters er afgelegd moet worden. De aangegeven tijdsduur is gerekend in zuivere looptijd, dus zonder pauzes. Neem als vuistregel dat geoefende bergwandelaars een hoogteverschil van 200- tot 400 meter per uur halen. (bovendien is het beter 2 lange pauzes te nemen dan 5 korte).)

Verlaat nooit de bewegwijzerde wandelroutes en wandelpaden. Vooral in met sneeuw bedekte gletsjergebieden en op via ferrata’s (klettersteig wegen) is een borst- en zitgordel, vastgemaakt met een touw, absoluut vereist.

Respecteer de natuur in hoogalpiene streken en laat geen afval achter in de bergen. Help alstublieft mee om de bergen netjes te houden!

Afsluiter Outdoors