Onlangs viel er een brief van de ANWB op de deurmat. Hierin staat dat de uitgever helaas besloten heeft om na 34 jaar te stoppen met het papieren Op Pad magazine. Zo, dat was even een schok want al sinds 1992 valt dit blad trouw op mijn deurmat. En op 14 december a.s. zal de allerlaatste nummer van hét outdoor magazine van de ANWB bij mij op de deurmat vallen (slik..!). Wat nu..?

Terugloop van het Op Pad magazine

Vorig jaar in oktober scheef ik nog een artikel over dit mooie blad Op Pad magazine, welke de ANWB in 1983 startte, met zijn leuke en afwisselende artikelen over buitensport. De reden die wordt opgegeven voor het beëindigen van dit Op Pad magazine is door een sterk dalende oplage. Op de een of andere manier voelde ik deze stap al aankomen. Ik heb de klappen binnen de grafische sector al 10 jaar geleden, vanaf 2007, om me heen zien slaan. Diverse uitgeverijen en drukkerijen die het steeds moeilijker kregen en uiteindelijk hun bestaansrecht verloren. Het internet nam steeds meer over van de papieren vorm van informatievoorziening. Ook door de groei van smartphones en tablets.

Twee jaar terug was men al overgegaan met het terugbrengen van de 9 uitgaven naar 6 uitgaven van het Op Pad magazine. En het zal ook wel te maken gehad hebben met het teruglopen van adverteerders. Je zag dat steeds meer bedrijven, die voorheen in dit blad adverteerden, zich steeds meer gingen richten op internet en social media. Zo zijn in ieder geval de afgelopen jaren meerdere magazines een langzame dood gestorven.

Op Pad magazine online

Persoonlijk vind ik het heel jammer dat Op Pad magazine in papieren vorm verdwijnt. Alhoewel ik de keuze van de uitgever wel begrijp. De meeste bladen die op de deurmat gevallen waren heb ik nog bewaard. Ze bevatten voor mij een bron van informatie voor zowel deze website als mijn toekomstige wandeltochten. Wat in de brief ook staat is dat Op Pad magazine gelukkig online wel verder gaat, dus kan ik toch nog van alle toekomstige artikelen blijven genieten.

Op Pad magazine