Om uit te leggen wat bushcraft is kijken we eerst even naar survival. Survival is overleven in de natuur nadat je daar tegen je zin bent gestrand door een vliegtuig- of bootongeval, of simpelweg doordat je verdwaald bent of omdat een rivier die je moet oversteken zo is gezwollen dat dit niet mogelijk is waardoor je schema verder uitloopt dan waar je rekening mee had gehouden.

Bushcraft is langdurig overleven in de natuur omdat je daar voor gekozen hebt. En dan zo comfortabel mogelijk met natuurlijke middelen. De populariteit van bushcraft is vooral te danken aan de verschillende tv persoonlijkheden soms zeer informatieve programma’s over bushcraft hebben op Discovery of National Geographic. Bijvoorbeeld: Ray Mears, Bear Grylls, Les Stroud, Cody Colin, Mors Kochanski, Lofty Wiseman, Tom Brown, en anderen.

Bushcraft is een snelgroeiende hobby. De een doet het omdat hij dichter bij de natuur wil zijn. Een ander om te ontsnappen aan de rat race. Weer een ander omdat hij wil zien of hij het in zich heeft te kunnen overleven zonder Albert Heijn, iPhone en campingbrander met piëzo ontsteking. Of omdat hij wil ervaren hoe zijn voorouders leefden. Sommigen snijden bijvoorbeeld zelf een lepel en kom uit een stuk hout.

Een subgroep die je vooral in Amerika en Engeland aantreft zijn de puristen. Voor hen geen hightech kleding maar wol, katoen, linnen en leer. Een vrij recente groep is de preppers (van prepping = voorbereiden). Zij zijn er van overtuigd dat onze samenleving vandaag of morgen, door wat voor oorzaak dan ook, in elkaar zal klappen, en zij willen alvast de kennis vergaren om dan te kunnen overleven.

“Bushcraft is niets anders dan een verzamelnaam voor de technieken en kennis die je nodig hebt om te kunnen overleven in de natuur/omgeving waarin je je bevindt met de middelen die je op dat moment voor handen hebt!”.

Afsluiter Outdoors