De laatste maanden ben ik weer druk aan het wandelen geslagen en heb aardig de smaak te pakken gekregen. Die smaak was jarenlang afwezig omdat ik eigenlijk te druk met werkzaamheden en andere bezigheden bezig was. Er was geen ruimte om de tijd voor mezelf te nemen of ik gunde me die tijd niet om te gaan wandelen. Maar daar is nu verandering in gekomen. Ik neem nu bewust die tijd en gun me nu ook die tijd om naar buiten te gaan en te wandelen. En dan neem ik mijn rugzak mee en wandel. Het geeft mij dat vrije gevoel, weg te zijn vanachter mijn computer en die vier muren waarbinnen mijn computer staat. Met je rugzak de vrije wereld in…

Wat neem je dan toch allemaal mee in je rugzak? Dat wordt me dan wel eens gevraagd door mensen die mij op mijn foto’s met een rugzak zien. Want in principe heb je toch niet zoveel nodig om een wandelingetje te maken? Tja, daarover verschillen de meningen en misschien is het wel eens leuk, voor de aankomende of beginnende wandelaar, om te laten zien wat ik zoal meeneem tijdens een (dag-)wandeling.

Voorbereiding:

Maar voordat ik het over de inhoud heb wil ik eerst nog even wijzen op de voorbereiding. Als eerste kijk ik altijd naar de weersverwachting en daarop stel ik mijn kleding samen. Krijg ik het warm onderweg, dan is het altijd lekker als je wat uit kunt trekken onderweg. Of het nu je jas is of een vest of trui is, dan is het altijd lekker om het in je rugzak te stoppen. Hierdoor hou je je handen vrij of hoef je het niet om je middel te slaan (persoonlijk vind ik dat niet lekker wandelen). En als het weer een beetje wisselvallig is, want je weet maar nooit hier in Nederland, dan is het ook wel lekker als je een regenjas of poncho bij je hebt.

Verder kijk ik naar de duur van de wandeling. Ben ik een paar uur onderweg, dan zorg ik dat ik wat te eten en zeker wat te drinken bij me heb. En doe ik dat in de rugzak. Ben ik meerdere dagen weg, dan neem ik een grotere rugzak mee met heel wat meer spullen. Maar voor nu houden we het bij een dagwandeling, dus wordt het een dagrugzak.

Inhoud:

Wat ik in mijn rugzak zoal heb zitten kun je zien op de foto hierboven. Dit is van linksboven naar rechtsonder het volgende:

 • Waterdichte zak, Die heb ik standaard bij me, want mocht het nu heel hard regenen kan ik hierin de spullen doen die absoluut niet nat mogen worden. Maar ik gebruik hem ook om op te zitten als het vochtig is.
 • Muts en handschoenen.
 • Handdoekje van Microvezel, Altijd handig om bij je te hebben. Mocht je door regen nat geworden zijn, of door overmatig transpireren op warme dagen, dan is het altijd lekker om je even af te kunnen drogen.
 • EHBO-setje, met pleisters etc. voor onderweg.
 • Dopper, waarin ik water meeneem voor onderweg.
 • Kaarten, van de omgeving waar ik loop
 • Notitieboekje en pen, zodat ik tijdens het wandelen opkomende ideeën kan opschrijven.
 • Mapje met kaarthoekmeter en kleine handboekjes.
 • Mokje, inklapbaar.
 • Zakmes met foudraal.
 • Zaklampje
 • Noodverbandje, uit het leger.
 • Thermosfles, vooral lekker om thee bij je te hebben op koude dagen (zie Tip 5 van Wandelen met koud weer).
 • Snackpack, zakje met wat lekkers, kauwgom, mentos, sultana’s. Natuurlijk naar eigen inzicht in te vullen. Het is altijd lekker om een klein snackje onderweg bij je te hebben en het geeft je dan ook wat extra energie.
 • Pakje zakdoekjes, voor verschillende dingen. Om bijvoorbeeld de lens van je camera schoon te maken. Of je zult onderweg maar naar het toilet moeten en er is geen toilet in de buurt.
 • Rood (nood-)zakje met daarin: Twee theezakjes, Cup-a-soup, lucifers, aluminium reddingsdeken, signaal spiegel.
 • Blauw zakje met daarin: Selfie stick (uit 3 delen), driepoot voor mijn telefoon, 2 accupacks en 1 accupack met zonnecellen.
 • Klein blauw zakje met daarin: Oplader en laadsnoer van telefoon, afstandsbediening telefoon voor het nemen van foto’s, licht en microfoon voor de telefoon.
 • Telefoon, om bereikbaar te zijn, om met Runkeeper de routes te tracken en om foto’s en filmpjes onderweg te maken.
 • Klein rood zakje met daarin: extra setje lucifers, naaigerei, noodfluitje, blikopener en kompas.

Dit is wat ik over het algemeen zo bij me heb tijdens het wandelen. En als het wat langere wandelingen worden, dan heb ik ook vaak wat boterhammen of iets anders om te eten mee voor onderweg. Hieronder nog een leuk filmpje van me wat ik in december gemaakt had, laat nog eens zien wat er zoal in mijn rugzak zit.

Nu weet je wat ik zoal meeneem tijdens het wandelen, maar nu ben ik ook nieuwsgierig wat jij zoal meeneemt tijdens een wandeling. Laat het me weten in een reactie hieronder.