Enige jaren geleden begaf ik mij op een Zwitsers forum over ‘Levende Geschiedenis” (wat dit inhoud daar kom ik zo nog over terug). Hier werd in 2009 het idee geboren om een bergwandeling te gaan maken in jaren 30 stijl, toen het bergwandelen als recreatieve sport toegankelijk werd voor de gewone man (Lees hier meer erover). Maar wat houdt dat dan in, wandelen in jaren 30 stijl?

Levende geschiedenis is het uitbeelden van historische gebeurtenissen en/of tijdvakken door middel van demonstraties van het dagelijks leven in geconstrueerde historische kostuums met gebruik van eveneens gereconstrueerde historische gebruiksvoorwerpen. Zowel de kostuum als de gebruiksvoorwerpen zijn zo authentiek mogelijk nagemaakt, hetzij met nog steeds beschikbare materialen, hetzij met materialen die zo veel mogelijk op de oorspronkelijke lijken.

Wel, het idee was om met een groepje een (meerdaagse-) wandeling in de bergen van Zwitserland te maken, met kleding en uitrusting uit de jaren 30. Om als tijdreiziger een ervaring op te doen van hoe het in die begin tijd had kunnen zijn. Stel je eens voor, op schoenen met spijkers eronder, wijde lange broek en geruite overhemd. Afhankelijk van waar je natuurlijk gaat wandelen. Hoe hoger je gaat, hoe aangepaster je uitrusting.

Echter de daarop volgende jaren kwam het er steeds maar niet van. Markus (een van de Zwitserse vrienden) heeft het geprobeerd met een klein groepje. Het was erg leuk volgens hem, maar er is nooit meer een vervolg op gekomen. Wel gaat hij zelf regelmatig in zijn eentje de bergen in, gekleed als tijdreiziger, en mag ik via Facebook weer genieten van de foto’s die hij tijdens zijn avonturen gemaakt heeft. Maar dan knaagt het ook bij mij. Dit wil ik eigenlijk, gewoon ook een keer doen en beleven. Vraag me niet waarom, maar ik vind het leuk.


Markus als Heinrich Harrer in 7 Years in Tibet.

De knoop doorhakken

Laatst was ik weer met Markus aan het chatten en ik complimenteerde hem met zijn laatste fotoreeks, waarop hij mij vroeg, “wanneer gaan we nou?”. Ja zeg, wanneer… Wanneer daar een keer tijd voor is in ons drukke bestaan. Ik vroeg hem wanneer het voor hem het beste uit kwam, waarop hij antwoordde dat eind augustus, begin september wel het mooist is in de bergen en dat voor hem wel goed zou uitkomen. Dus hebben we samen de knoop na al die jaren maar doorgehakt en richten we ons op eind augustus 2017. Dan moet het gebeuren. Het geeft hierbij voldoende tijd om ons hierop voor te bereiden. Het lijkt me leuk en ik wordt nu al enthousiast. Ik zie voor me het filmpje, welke ik heb samengesteld voor mijn vorige blog. Met de trein naar Zwitserland, een aantal dagen wandelen en weer terug. Dat filmpje geeft ook een aardig tijdsbeeld.

Kleding en uitrusting

Het is natuurlijk leuk zo’n idee, maar dan de uitvoering nog. Tja,… Wat trek ik aan en wat neem ik allemaal mee? Wat had men toen voor handen en wat was gebruikelijk om mee te nemen? Alles valt of staat met de voorbereiding. Gelukkig heb ik heel wat boeken van die tijd, waar ik wel het een en ander kan vinden wat het samenstellen van mijn uitrusting voor zo’n tocht zou vergemakkelijken. En de foto’s van Markus zijn ook wel een bron van inspiratie. Wat ook een bron van inspiratie is, is de film ‘Nordwand’. Alhoewel we niet van plan zijn om de Eiger Nordwand te gaan beklimmen, krijg je met deze film toch een indruk over de kleding en uitrusting van de jaren 30 bij het bergwandelen. Of de film ‘Seven Years in Tibet’ met Brat Pitt Dit houdt dus in dat ik op zoek zal moeten gaan naar spullen en kleding uit de jaren 30, of wat daar op lijkt.

Hieronder heb ik even een lijstje samengesteld welke als leidraad zal fungeren bij het zoeken naar de juiste kleding en uitrusting. Aangezien we niet naar de meest afgelegen hoge bergen gaan, moeten we het klimaat toch niet onderschatten. In de bergen kan het klimaat in dat gebied ook snel omslaan. Hierdoor wordt geacht om met goede uitrusting op weg te gaan.

Normale uitrusting:

 • Bergschoenen
 • Wollen sokken, en een paar in de rugzak
 • Ondergoed, reserve hemd en reserve zakdoeken in de rugzak
 • Trui
 • Windjack
 • Wanten
 • Muts / pet
 • Rugzak
 • Pickel
 • Lantaarn, Zaklamp, kaarsen, lucifers
 • Veldfles met beker
 • Kaarten, kompas, hoogtemeter
 • S.A.C. pas
 • Verbandpakje
 • Zak apotheek en verbandmateriaal
 • Zakmes
 • Toiletartikelen

Aanvulling op de normale uitrusting:

 • Zonnebril
 • Slaapzak

Wanneer:
De beste tijd om in de Alpen te wandelen is tussen half juni en half september, daarom wordt gedacht aan eind augustus 2017 om met een groep in Zwitserland te gaan wandelen.

Route:
Een definitieve route is nog niet uitgestippeld maar gedacht wordt aan de St. Gotthard Pass van Airolo naar Göschenen.

Binnenkort meer over Jaren 30 bergwandelen en het samenstellen van mijn kleding en uitrusting…