Mijn jaren 30 tentje

Gezien alle Corona maatregelen en toestanden zal het jaren 30 bergwandelen nog wel even uitgesteld moeten worden. Dus dacht ik vorig jaar dat het misschien leuk zou zijn om het iets dichter bij huis te gaan zoeken. Maar dan in de vorm van kamperen ala de jaren 30 van de vorige eeuw, eventueel in combinatie met wandelen. Op Facebook ben ik al lid van de Interbellum Kampeer Club, waar een groep enthousiastelingen eens in het jaar samenkomen en dan een weekend kamperen alsof ze in de jaren 30 terug zijn. Dit leek mij ook heel leuk om een keer mee te maken, zo geheel in stijl van de jaren 30, met spullen uit die tijd (of tenminste met spullen die er op lijken). Zodoende ging ik op zoek naar een tent en vond er uiteindelijk één via Marktplaats.

Wereld Jamboree 1937

Een oude baas van 96 jaar had hem nog op zolder liggen. Aangezien de man niet meer zelfstandig kon wonen en zou verhuizen naar een verzorgingstehuis moest zijn huis min of meer leeg. En zo kwam de tent van zolder tevoorschijn. Hij vertelde mij dat hij samen met zijn broer er tijdens de Wereld Jamboree van 1937 in Vogelenzang nog in geslapen had. Samen gespaard van geld wat ze verdienden met allerlei klusjes doen als padvinder en speciaal ook met het oog op de komende de Jamboree van 1937 had aangeschaft. Hij vertelde me dat het een dwarsslaper is, wat inhoud dat je met je hoofd aan de zijkant ligt en niet zoals gebruikelijk bij de opening of de punt. Altijd goed om te weten.

Er stond een grote zwarte kist en alles zat erbij, tentje, houten stokken, haringen en een plunjezak om het in te doen. Mij viel op dat de plunjezak echter een Amerikaanse plunjezak uit de Tweede Wereldoorlog is. Maar goed, misschien na de Tweede Wereldoorlog gebruikt om alles bij elkaar te houden. Ook zat er een oude Engelse Ransel bij (gestempeld 1942) met wat oude houten haringen, reserve lintjes en stormlijnen. En een oude pannenset met houten pollepels die er volgens de oude baas ook bij hoorde. Het tentdoek zag er nog goed uit en ik kon zien dat er goed voor gezorgd was. Ik was de koning te rijk…

Advertentie Marktplaats Jaren 30 tentje

Mijn tentje opzetten

Afgelopen zaterdagmiddag trok ik samen met mijn dochter Nienke naar de dagrecreatie bij ons in de buurt. Hier zochten we een klein veldje uit om het tentje op te kunnen zetten en te kijken of het compleet is en of we nog wat missen. Het tentje is binnen een handomdraai op te zetten en we hadden er beide veel plezier in. Nienke zag het al helemaal zitten om een keer met dit tentje te kamperen. Ik vertelde haar van de Interbellum Kampeerclub en haar ogen begonnen helemaal te glimmen. Ze zou het prachtig vinden om verkleed met spullen van zo’n 90 jaar geleden een keer een weekend te kamperen. Lijkt mij ook heel leuk om dit samen met haar te doen. Beide zijn we erg enthousiast geworden om dat samen geheel in stijl te doen.

Grondzeil

Het enige wat nog mist is een grondzeil. In die tijd waren de meeste tenten zonder een vast grondzeil en werd er een los grondzeil bij gebruikt. Dus ik zal er zelf een moeten gaan maken van een stuk canvas doek. Gelukkig had ik een rolmaatje meegenomen om het oppervlak te kunnen meten, dan heb ik de maten alvast voor het grondzeil. Twee meter breed en tweeënhalve meter diep. Wel heeft het tentje achterin een punt, dus die zal ook meegenomen moeten worden bij het maken van een grondzeil. Ook heb ik gemeten waar de gaten moeten komen voor de grondpennen, zodat ik het zeil ook vast kan zetten samen met de zijkanten van de tent. Nu alleen nog even kijken waar ik geschikt canvas doek kan vinden.

grondzeil - Jaren 30 tentje

Onze tijdreis

Buiten dit tentje zijn er nog wel wat andere spullen die we samen zouden moeten verzamelen om een goede tijdreis neer te kunnen gaan zetten. We hebben er beide best heel veel zin in. Het samen verzamelen is ook leuk om te doen. Inmiddels heb ik ook al twee strozakken, zodat we een matras van stro kunnen maken om op te slapen. We twijfelen nog of we een slaapzak zullen nemen of dat we met twee dekens in de weer gaan. Dan heb ik nog dekenspelden nodig om die dicht te kunnen maken. Ook heb ik wat keukenspullen, borden, bekers en een brander. Twee oude rugzakken en nog wat andere spullen. Voor Nienke gaan we nog even kijken qua kleding. Wel heb ik nog een Padvindsters uniform met hoed wat ze zou kunnen dragen. Maar goed, dit zijn dingen voor een volgende artikel.

Ik weet zeker dat ik samen met Nienke een hoop lol zal gaan beleven in onze tijdreis met dit tentje.

Afsluiter Outdoors