Als je een krappe beurs hebt (zoals ik), dan is AliExpress het Walhalla voor Outdoor spullen. Duizenden producten staan voor je klaar, van spotgoedkope hebbedingetjes tot duurdere artikelen. AliExpress dankt zijn succes aan extreem lage prijzen. Maar is het een goed idee om zelf direct in China te bestellen? Ik nam de proef op de som.

Dit artikel bevat enige affiliate links die je naar de producten van AliExpress brengt.

Wat is AliExpress?

AliExpress is niet zomaar een willekeurige webshop, maar de grootste online webwinkel ter wereld. Eigenlijk is AliExpress niet een grote winkel, maar een platform (virtuele verzamelmarkt) waarop tienduizenden Chinese handelaren en fabrikanten hun producten aan de man kunnen brengen. Een beetje de Bol.com, Marktplaats en eBay van China. Van elke verkoper zie je in een oogopslag hoe zijn reputatie is, met krantenscores uiteenlopend van één tot vijf sterren.

AliExpress hanteert een reputatiesysteem waarmee verkopers afgestraft of zelfs van het platform gegooid kunnen worden. AliExpress is extreem intolerant als het om verkopers gaat die de regels niet volgen. Bovendien is er een systeem waarmee je als gebruiker je geld terugkrijgt als het dan toch mis gaat.

Eerst goed oriënteren

Mijn tip is, voordat je gaat bestellen, om er eerst rustig voor te gaan zitten en goed de beschrijvingen bekijken. Er zijn verschillende leveranciers die dezelfde artikelen aanbieden. De website is deels in het Nederlands, maar productomschrijvingen zijn Engelstalig, soms wat krakkemikkig vertaald uit het Chinees. Vergelijk die qua prijs en verzendkosten, want zo kan je ook weer wat geld besparen. Veel producten kunnen gratis via China Post verzonden worden, je vraagt je af hoe dat nou kan. Maar soms vraagt de leverancier ook verzendkosten.

Direct bestellen bij AliExpress is eenvoudig, maar er zijn valkuilen, zoals levertijden, het ontbreken van garantie en het risico op namaakartikelen. 

Het afleveren van een bestelling kan soms lang duren. Normaal gesproken twee tot vijf weken (soms wel iets langer). Zulke levertijden zouden een struikelblok kunnen zijn voor de gehaaste koper. AliExpress verzendt zijn goederen doorgaans per scheepscontainer, die er nu eenmaal weken over doet om via het Suezkanaal in de haven van Rotterdam aan te komen. Of je bestelling wordt per luchtvracht verstuurd als je dan ook de hogere verzendkosten betaald hebt.

Betalen op AliExpress

Het is mogelijk om bij AliExpress met iDeal te betalen, maar je kunt ook via hun eigen betaalsysteem Alipay betalen. Dan krijgt de verkoper pas uitbetaalt als de bestelling is aangekomen bij de klant. Verder kan er ook per creditcard betaald worden, waarmee de aankoop extra beschermd wordt. Mocht de bestelling niet aankomen of beschadigd geraakt zijn, dan haalt de creditdardmaatschappij het geld terug van de koper. iDeal biedt zo’n kopersbescherming niet.

Ikzelf reken altijd af met PayPal en hiermee geniet ik ook een soort kopersbescherming en het is voor mij al jaren de manier om online betalingen te doen bij webshops.

De douane en AliExpress

Voor 1 juli 2021 waren de producten bij AliExpress nog zonder de 21% BTW. En kon je producten onder de 22 Euro ook BTW vrij kopen. Ging je over die 22 euro dan konden er extra kosten in rekening gebracht worden, zoals invoerrechten en afhandelingskosten door de douane of door het vervoersbedrijf zoals PostNL. Maar de regels zijn wel veranderd. Je hoeft niet meer bang te zijn om iets te kopen wat meer kost dan 22 euro en dan daarover extra kosten te betalen. Je betaalt nu namelijk op alles BTW en doet dat direct bij AliExpress.

Echter als de bestelling meer dan 150 euro is, dan moet je wel invoerrechten en inklarings- en afhandelingskosten betalen. (Meer hierover vind je hier: https://vraagalex.com/bestellen-aliexpress-blijf-22-euro/)

Bezwaren om bij AliExpress te kopen

Er kunnen natuurlijk ook bezwaren zijn om producten direct uit China te kopen. Hiervoor kan bijvoorbeeld het milieu als bezwaar genoemd worden, maar is dat wel zo? Ik zal even een voorbeeld geven, zoals ik het zie. Het gros wat je in lokale winkels koopt, komt ook uit China, want China is gewoon een groot producerend land.

Nu koop ik product A in de winkel. De route van dit product was dan… Een importeur besteld het in China, van waar het verzonden wordt naar ons land. Dit wordt opgepikt door een vervoerder, deze brengt het naar een distributeur. Vandaar wordt het verdeeld naar lokale opslagplaats (aldaar kost het ruimte en veel energie om op te slaan) dan zorgt de leverancier dat het in de winkel terecht komt, waar jij het gaat kopen. En deze kan het eventueel ook met de postbode bij jou laten bezorgen als je het niet zelf ophaalt in een plastic tasje van de betreffende winkel.

Nu hebben ze ook een inschatting moeten maken van de hoeveelheid goederen. Een deel wordt niet verkocht, dat deel gaat weer terug via de leverancier naar een distributie centrum, daar volgt controle van de goederen en wederom opslag. Vervolgens komen ze via een opkoper weer met een andere vervoerder en eventueel distributeur terug in een andere fysieke winkel. Alwaar wij het dan weer tegen sterk gereduceerde prijzen kunnen kopen zolang de voorraad strekt. Als er al niet eerder voor gekozen is om de producten in een buurland aan te gaan bieden. Kijk maar eens in die euro achtige winkels, je zal zien dat veel verpakkingen, niet specifiek voor de Nederlandse markt waren. Dat zijn producten die al maandenlang in andere winkels en in opslag hebben gelegen.

En nu bestel ik product A direct bij de leverancier in China, deze stuurt het met de post naar Nederland en de postbode brengt het thuis. Feitelijk door het direct bij de leverancier te bestellen, zijn we duurzaam bezig en is dat dus beter voor het milieu. Dus hoeveel onnodige belasting van het milieu voorkom je dan wel niet door het rechtstreeks te bestellen en aan te laten leveren.

Diverse artikelen besteld

Inmiddels heb ik al diverse artikelen besteld bij AliExpress, een aantal dingen om uit te proberen en andere om te gaan gebruiken. Ik zoek naar artikelen die ik goed kan gebruiken en ook zal gebruiken. Maar je moet er wel voor oppassen om niet allerlei prullaria aan te schaffen, omdat het zo goedkoop is. Na verloop van tijd zullen die weer naar de kringloopwinkel verdwijnen.

Mijn bestellingen zijn allemaal aangekomen, echter moet je soms wel geduld hebben omdat het in sommige gevallen best lang duurt. Ik zal de komende tijd bepaalde producten gaan behandelen in nieuwe blog-artikelen.

Wat ik ondermeer besteld had zijn volgende producten (klik op de foto’s voor de producten):

Afsluiter Outdoors