Gisteren thuis gekomen van onze vakantie in Zwitserland en ik heb daar heerlijk kunnen wandelen. Alleen heb ik niet alles kunnen doen wat ik graag had willen doen. Een huttentocht bijvoorbeeld stond op de planning, maar dat is er helaas niet van gekomen. Die moeten we dan maar verschuiven naar een volgende keer. Ik zal hier nog wel een verslag gaan schrijven van een huttentocht die ik in 1998 heb gemaakt, van Meiringen naar Kandersteg. Het berglandschap is zo mooi dat ik daar graag mijn voetsporen achter laat.

De Hekslootpolder rond

Vandaag maar even een wandeling van iets meer dan 5 kilometer gemaakt in de buurt waar ik woon. Een mooi rondje Hekslootpolder wat ik ook wel eens hardlopend doe. En dat is het mooie als je aan de rand van Haarlem woont, waarbij je ook zo buiten de stad bent.

Nadat ik de deur uit gegaan ben heb ik mijn Runkeeper app aangezet, die bijhoudt hoeveel kilometer ik loop en de route via GPS registreert. Geeft dan ook mooi de route weer zoals op de afbeelding hierboven.

Hierna een paar straten door en dan sta je buiten Haarlem en kijk je over de Hekslootpolder richting het Spaarne. Hierna over het fietspad in de richting van de Waarderpolder. Deze avond voelde lekker aan. Het was niet al te warm om te lopen.

De Hekslootpolder is een natuurgebied tussen Haarlem-Noord en Spaarndam. De polder maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. Er liggen verschillende kleine bunkers in en Fort bezuiden Spaarndam kijkt over de polder uit. Tevens maakt de polder onderdeel uit van de groene bufferzone tussen Haarlem en Amsterdam. Het is een veenweidegebied waar vogels broeden.

Het was niet druk op het tijdstip dat ik daar loop. De zon ging al enigszins onder, wat mooie beelden geeft, en het zal niet lang meer duren voordat het donker wordt. Eenmaal het voetgangersbruggetje over, loop ik over het pad tussen de weilanden en de volkstuinen. Koeien die in de wei staan kijken me nieuwsgierig aan en aan de andere kant staan de bloemen mooi in bloei op de diverse tuinen.

Aan het einde van het pad kom ik bij de weg uit langs het Spaarne. Snel oversteken en over het voetpad verder langs het water. Er zijn ontzettend veel kleine vliegen of muggen daar, dus verlaat ik het pad en ga langs de weg over het fietspad verder lopen. Op een gegeven moment kom ik dan uit bij een bruggetje, waarna je linksaf de Polder in kan lopen.

Het voetpad door de polder loopt langs een watertje, waar veel watervogels zitten aan de andere kant staan een aantal paarden op een veldje. In de lucht vliegen nog een aantal vogels. De polder hier is een broedplaats voor allerlei vogels.

Bunkers in de polder

Als je even verder loopt dan zie je een aantal bunkers in het weiland staan. Ik had altijd gedacht dat ze door de Duitsers waren gebouwd, maar niets is minder waar. Dit zijn namelijk betonnen groepsschuilplaatsen, die in 1917 als uitbreiding van de in het voorterrein van het Fort bezuiden Spaarndam liggende loopgraven werden gebouwd. Verder kwam er een frontwal met daarvoor over de volle lengte een frontgracht. Deze verdedigingswerken liggen links en rechts van de Slaperdijk een paar honderd meter ten westen van de liniewal. De Eerste Wereldoorlog kwam ten einde voor het werk klaar was. Kort na die oorlog is een kleine deel, aan de frontwal, alsnog afgebouwd. Ik zal hierover nog wel een keer een stuk schrijven.

Als je het pad verder afloopt, kom je uit bij het gemaaltje aan de Slaperdijk. Hier weer links af de Slaperdijk langs tot aan de Vergierdeweg. Hier loop je tussen de twee begraafplaatsen door met aan de linkerkant de Katholieke begraafplaats en aan de rechterkant de Protestantse begraafplaats.

Daarna verder langs de sportvelden en dan door naar huis. Het was inmiddels al donker geweest en ik ben blij dat ik weer thuis ben.