Dat is voor mij de vraag voor vandaag. Want het is inmiddels al weer drie kwart jaar geleden dat ik mijn blog over wandelen begonnen ben. En met deze vraag rijzen zich bij mij gelijk allerlei andere vragen…

Afgelopen zomervakantie maakte ik een bergwandeling in Zwitserland en dacht op dat moment, “dit wil ik weer veel vaker gaan gaan doen.” (iets wat ik jaren lang niet meer echt gedaan had). Gewoon gaan wandelen in de bergen en thuis in Nederland en dan daarover gaan schrijven. Dat laatste in eerste instantie voor mezelf om nog eens terug te lezen wat ik zoal gedaan, gezien en gedacht had. Maar ook om jou als lezer mee te nemen met de wandeling of in mijn wereldje van dat moment.

Dus gelijk bij terugkomst daad bij het woord gevoegd. Op 25 juli 2016 om precies te zijn, schreef ik mijn eerste blog-artikel, nadat ik even snel deze website in elkaar geflanst had.

Van de daaropvolgende wandelingen in Zwitserland werd verslag gelegd.

En daarna was de vakantie over en mijn blog een feit.

Wat is eigenlijk een blog?

Blog is een afkorting die veel gebruikt wordt, maar de oorspronkelijke term is weblog. Weblogs waren in het prille begin van het internet een soort van dagboek op het internet (web-log) en werden vaak gebruikt als reisverslag. Omdat ze online stonden, was het een ideale manier om het thuisfront of vrienden op de hoogte te houden van de reis die werd gemaakt. Het is vergelijkbaar met een logboek op schepen, waar een kapitein de reis dagelijks bij houdt. Of met een logboek die vroeger bij de scouting werd bijgehouden tijdens een hike of een kamp.

Waarom wilde ik bloggen?

Ik zou wel 1001 redenen kunnen bedenken, maar de grootste reden is omdat ik schrijven wel leuk vind. Alhoewel ik eigenlijk niet zo’n schrijver ben. Het duurt bij mij iets langer om een goede tekst op papier te kunnen zetten. Verder wil ik voor mezelf de informatie zo overzichtelijk mogelijk verzamelen. Ik wilde mijn wandelingen beschrijven om het zelf later nog eens terug te kunnen lezen. Maar ik wil ook de informatie van routes, wandelingen, geschiedenis, mijn ervaringen, mijn kennis, etc., met jou als lezer delen.

Vroeger hield ik nog wel eens een logboek bij, waar ik mijn vakantie in beschreef. Je kon toen van boeken met blanco pagina’s kopen en dan schreef ik daar ’s avonds een verslag van de dag in. En dit bloggen zie ik eigenlijk als hetzelfde, wat ik toen met die boeken deed. Alleen het verschil is dat jij en anderen nu ook meegenieten kunnen.

En wat is nu vloggen?

Beelden zeggen vaak meer dan woorden en dat is zeker zo bij vloggen. Een vlog is namelijk een blog in videovorm. In plaats van dat je de woorden van een blog leest, kijk je naar een video filmpje. Deze gaat dan over een wandeling of over een uitleg van het een en ander. Hiervan heb ik er inmiddels ook een paar gemaakt, welke op mijn YouTube kanaal te vinden zijn. En ik gebruik ze meestal bij mijn blog artikelen. Tijdens het wandelen neem ik dan met mijn smartphone wat filmpjes op en weer thuis monteer ik die. En zo probeer ik mijn weblog kracht bij te zetten.

vlog

Nog een Wandelblog erbij?

Nadat de zomervakantie weer voorbij was, ben ik in de buurt waar ik woon gaan wandelen. En ook daarover had ik een paar artikelen geschreven in mijn blog. Op 1 oktober 2016 was ik opzoek op het internet naar wat meer informatie om een artikel over wandelen en gezondheid te schrijven. De website was nog wat kaal en moest eigenlijk ook weer opgepimpt worden met wat teksten. Nu nog zijn er pagina’s die ik nog van tekst moet gaan voorzien. Tja, mooie schrijver ben ik. En zo stuitte ik bij toeval op de weblog van Bregje Schipper (wandelvrouw.nl). Meer hierover is in mijn blogartikel Startwandeling #wandel1000km in 2017 te lezen.

Ik kan je zeggen dat, met het lezen van de blog van Bregje een hele wereld voor me open ging. De wereld van de wandelbloggers. Tot die tijd had ik me helemaal niet verdiept in de wereld van wandelbloggers. Maar via de blog van haar kwam ik daar wel achter. Ik was dus helemaal niet uniek in het schrijven over mijn wandelingen. Maar het bleek dat heel veel mensen zich bezig houden met wandelbloggen. Ik had er echt geen idee van op het moment dat ik met mijn blog begon. Ook nooit zo bij stil gestaan.

Heeft mijn blog en vlog wel een toegevoegde waarde?

Terwijl er nu zoveel blogs over wandelen zijn, vraag ik me de laatste tijd steeds vaker af, heeft mijn blog nog wel een toegevoegde waarde? Kan ik met mijn blog nog iets toevoegen aan de vele vormen van informatie die al voorhanden zijn? Zitten de mensen nu nog wel te wachten op nog een wandelblogger? Tja, en daar komen we tot de kern van de vraag “To blog or not to blog?”. Intussen deel ik buiten mijn wandelingen wat meer informatie over bijvoorbeeld uitrusting voor het wandelen en een aantal tips voor het wandelen en ik zou eigenlijk nog veel meer hierover willen delen. Maar schrijf ik dan niet net als anderen over dezelfde onderwerpen? Er zijn al zoveel andere wandelbloggers, die al een aantal jaren schrijven en ik kom net kijken. Ben ik dan nog wel onderscheidend genoeg, met vernieuwende onderwerpen? En moet ik hier nog wel mee doorgaan?

Het zijn vragen waar ik momenteel een beetje mee worstel. Natuurlijk wil ik iets toevoegen van waarde aan de wereld van het wandelen en de buitensport. En natuurlijk wil ik mijn kennis delen van wat ik geleerd heb tijdens mijn defensietijd of in de jaren daarna, toen ik er nog veelvuldig op uit trok met een rugzak. Of van de Survival tochten die ik in de Belgische Ardennen jarenlang voor groepen georganiseerd had. Dan zijn ook de kernwoorden, Buitensport, Survival en Trektochten (met de rugzak) van toepassing, buiten alleen het Wandelen.

Maar goed, ik denk dat ik best nog wel iets kan toevoegen aan het geheel. Dus heb ik ook besloten om gewoon door te gaan met bloggen en vloggen. Want er zijn nog genoeg onderwerpen om over te gaan schrijven, of om over te vertellen en dat zal ik ook zeker wel gaan doen. En zo hoop ik jou en anderen te kunnen inspireren. Maar misschien zijn er ook onderwerpen, waarover jij graag iets van mij zou willen lezen of horen? Ik hoor ze graag van je door hieronder een reactie te geven, want dat inspireert mij ook weer. Alvast bedankt.