Bij Luzern ligt een berg die ooit de draken- en sagenberg heette, maar nu de Pilatus heet. De Pilatus is een populaire bestemming voor uitstapjes en is makkelijk te bereiken is via twee verschillende routes: een tandradbaan vanuit Alpnachstad en een kabelbaan vanuit Kriens, een buitenwijk van Luzern. De tandradbaan is spectaculair, want het is de steilste ter wereld met een maximale stijging van 48 procent, en doorkruist een woest landschap met bossen, weiden en indrukwekkende rotswanden. Aan de noordkant verbindt een gondel- en kabelbaan Kriens met de Pilatus Kulm.

Op de top zijn verschillende bars en restaurants te vinden, en ook een terras om van het uitzicht op de Vierwaldstättersee en de Alpen te genieten.

Dagje uit

Vandaag, op de verjaardag van mijn zwager Marco, gingen we dus een dagje uit naar de Pilatus. Een dag voor elk wat wils, want er was gelegenheid tot wandelen en voor de kinderen ook allerlei mogelijkheden om zich te vermaken. Rodelen, speeltuin, worstje braden en noem maar op. Vanmorgen zijn we naar Kriens gereden om daar de kabelbaan naar Fräkmüntegg (1416m) te nemen.

Route Fräkmüntegg richting Kriens

Rodelbaan en klimpark

Fräkmüntegg ligt tussen Kriens en de Pilatus, waar we uit de kabelbaan stapten om naar de langste (zomer-) rodelbaan te gaan. Bij Fräkmüntegg is ook het grootste touwpark van Centraal-Zwitserland, wat garant staat voor plezier en avontuur voor outdoorfans, gezinnen, scholen, bedrijven en verenigingen. En verder is er nog een restaurant.

Rodelbaan

Na het uitstappen was het een klein stukje omhoog lopen naar het begin van de rodelbaan. Daar stond een lange rij en de meiden konden 1 afdaling op de rodelbaan maken. Ze werden weer achterwaarts omhoog getrokken. Ze vonden het ontzettend leuk.

Drachenweg

Na het rodelen gingen we wandelend over de ‘Drachenweg’ naar beneden. Op de Drachenweg staan bordjes die over de mythen rond de Pilatus vertellen.

Anno 1420 zou er een drakensteen uit de hemel zijn komen vallen, de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus zou begraven liggen in het Pilatusmeer en voor een van de grotten houdt een versteende man de wacht. Het met 2132 meter hoogte, het hele gebied dominerende bergmassief van de Pilatus doet de fantasie duidelijk op hol slaan.

De Pilatus biedt nog vele mystieke ontdekkingsmogelijkheden en prachtige ongerepte natuur. Echt een outdoor-, wandel- en gezinsparadijs met routes in alle gradaties. En een prachtig uitzicht op de omgeving en andere bergen.

Uitzicht vanaf Pilatus

Na een aantal kilometers gewandeld te hebben kwamen we aan bij een speeltuin. Hier konden de kleine kinderen nog even bijkomen en lekker even uitleven. Wij genoten van wat drinken en de zon. Hierna zijn we, omwille van de tijd, met de kabelbaan weer terug naar Kriens gegaan en met de auto weer terug naar het huis van mijn schoonvader. Al met al een geslaagde dag voor iedereen.

Informatie Pilatus:

Hoogte: 2119m
Bereikbaarheid:
Kabelbaan van Kriens (Luzern) via Krienseregg naar Fräkmüntegg, kabelbaan naar Pilatus Kulm
Tandwielspoor vanui Alpnachstad (boot of trein vanaf Luzern) naar Pilatus Kulm
Uitzicht: Vierwaldstättersee, Luzern, Rigi, Bürgenstock, Titlis, Stanserhorn; Centraal-Zwitserse en Berner Alpen
Attractie: Rotspad en gezekerde paden naar Oberhaupt, Esel en Tomlishorn; kabelpark en zomer-rodelbaan Fräkmüntegg
Culinair: Avond rendevous op de top in de zomer (vanaf Alpnachstad)
Overnachting: Hotel Pilatus-Kulm: 27 moderne kamers en 3 suites
Groepen: Restaurant Queen Victoria 120, open haard zaal 70, Dohlenstübli 36, zonn terras 200, Restaurant Bellevue 160 zitplaatsen
Grote/kleine seminarruimten met moderne infrastructuur
Winter: Treinen vanaf Kriens rijden ’s winters (dienstregeling tandwielspoor gestopt); sleebaan Fräkmüntegg–Kriens
Speciaal: Steilste tandwielspoor ter wereld Alpnachstad–Pilatus, spectaculaire doorgang Eselwand.