Wandelen kan een leuke en vrij goedkope gezinsactiviteit zijn, een geweldige manier om buiten te zijn met de kinderen en iets leuks te doen als gezin. Ik vind het prachtig om zo af en toe eens een wandeling te maken met mijn dochter(s). Het maakt niet uit of het een korte wandeling van een uur is of een trektocht die de hele dag duurt, we gaan graag samen op ontdekkingstocht, op avontuur. Met de een hier in de duinen of het bos, met de ander bijvoorbeeld op huttentocht in de Zwitserse Alpen.

Veel mensen met jonge kinderen hebben de neiging om om verschillende redenen uit de buurt te blijven van het wandelen. Sommigen denken dat hun kinderen een wandeling niet aankunnen en anderen denken dat wandelen met kinderen gewoon te veel werk is, te veel gedoe.

Hierbij heb ik de beste tips verzameld voor wandelen met kinderen en met een beetje gezond verstand is het voor iedereen goed te doen en zal de wandeling voor iedereen een avontuur zijn. Dus doe jezelf een plezier en ga naar buiten en laat het gezin wandelen, ik beloof je dat je er geen spijt van zult hebben.

Dit artikel bevat enige affiliate links die je naar de producten van Bol.com brengt.

Tip 1. Maak een goede planning

Waar ga je heen?
Onderzoek wandelroutes in de omgeving, een eenvoudige Google-zoekopdracht leid je naar een enorme hoeveelheid informatie. Op het eerste gezicht wordt je misschien wel overweldigd door de zoekresultaten. Kijk bij het onderzoeken van de wandelpaden naar de moeilijkheidsgraad, hoe lang de wandeling is en andere handige tips.

Als je gezin nieuw of beginnend is met het wandelen of als je hele jonge kinderen hebt, overweeg dan om een eenvoudige wandeling te maken om mee te beginnen. Als het enigszins mogelijk is, maak dan een luswandeling. Door een luswandeling te doen, kom je terug op de plaats waar je begonnen bent, in plaats van op je bestemming aan te komen en terug te moeten lopen.

Neem een kaart mee van het gebied waar je wilt wandelen. Met alle paden erop. Ook leuk voor de kinderen om een beetje oriëntatie te kunnen kweken bij ze.

Welke tijd is het beste om te wandelen?
’s Ochtends, na het ontbijt, is een geweldige tijd voor een wandeling. Iedereen is goed gevoed en het energieniveau is hoog. ’s Ochtends zijn ook de dieren actiever. En zodoende is er genoeg tijd om leuke dingen onderweg te ondernemen.

Wat wordt het voor weer?
Het weer kan snel veranderen en het is handig om dit eerst goed te checken voordat je op stap gaat. Hierdoor kan je er ook beter op voorbereiden en op inspringen. Dit is zeker heel belangrijk als je van plan bent de bergen in te trekken met kinderen.

Tip 2: Weest voorbereid

Draag geschikte kleding
Kleed je kinderen in lagen om oververhitting of kou te voorkomen. Je kunt lagen tijdens het wandelen verwijderen wanneer kinderen het warm krijgen of aantrekken als ze afkoelen. Zorg ook dat ze de juiste schoenen hebben voor het weer en de omstandigheden van de paden. Verkeerde schoenen kunnen een wandeling zeer snel verpesten, vooral als kleine voetjes pijnlijk worden of in het slechtste geval een blaar krijgen.

Gebruik zon & insect bescherming
Hoeden en petten helpen om gezichten en halzen af te schermen tegen de zon. Shirts met lange mouwen of lange broek beschermen tegen zonnebrand en sommige insecten. Zonnecrème moet worden gebruikt om zonnebrand te voorkomen. Een afweermiddel tegen insecten is belangrijk om te beschermen tegen teken, die de ziekte van Lyme kunnen dragen.

Neem een EHBO-setje mee
Controleer om zeker te zijn dat je setje goed is gevuld voor elke wandeling. Ga nooit van huis zonder een setje. Je weet maar nooit wanneer iemand door een bij kan worden gestoken, zichzelf snijdt aan iets scherps of ter val komt, etc. Dus wees goed voorbereid en zorg ervoor dat je setje vol zit met alle benodigdheden die je nodig hebt. Ik neem over het algemeen pleisters, paracetamol, Sterilon, een tekentang, pincet en dergelijke mee. (Meer hierover lees je hier: EHBO-set voor je outdoor activiteiten)

Tip 3: Richt je op de kinderen

Hou de wandeling leuk
Als de kinderen van de wandeling genieten, zal het voor jou ook leuk zijn en geniet je op jouw beurt ook van de kinderen. Wijs ze op dingen die ze langs de paden kunnen zien, zoals bijvoorbeeld paddestoelen. Hou een speurtocht, zing liedjes of speel spelletjes onderweg, of probeer geocaching, etc…

Maak van de wandeling een avontuur.
Je wandeling moet een avontuur zijn! Serieus, welk kind houdt er niet van om op avontuur te gaan? Neem voordat je op pad gaat de tijd om meer te weten te komen over het gebied. Zoek uit welke soorten bloemen, vogels of oriëntatiepunten je gezin tegen zal komen. Gebruik dit om niet alleen te praten over die dingen die je vindt, maar moedig je kinderen ook aan om actief op zoek te gaan naar deze items. Geef ze halverwege de wandeling de kaart, wijs ze aan waar je bent en laat ze zelf de weg zoeken naar het volgende punt die je aanwijst.

Maak van de bestemming iets wat ze willen zien.
“We gaan langs de rivier wandelen” zal niet met veel enthousiasme ontvangen worden, maar als je zegt: “We gaan de waterval langs de rivier verkennen” of “… gaan om de vissen op dit pad te voeren.” zal veel meer enthousiasme krijgen. Maak van het omkeerpunt iets leuks en spannends.

Laat de kinderen de snelheid bepalen
Doe het rustig aan, neem de tijd tijdens een wandeling en geniet van het landschap. Er is geen reden om er een race van te maken. Als de kinderen niet het gevoel hebben dat ze concurreren om bij te blijven, zullen ze waarschijnlijk minder klagen. De reis is leuker dan de bestemming. Neem regelmatig een pauze om de kinderen op adem te laten komen, kijk naar de hagedis op het pad, neem een slok water of eet een hapje.

Tip 4: Neem voldoende water en snacks mee

Neem altijd water mee
Je wilt nooit zonder zijn. Je hebt water nodig om te drinken en te spelen, je weet hoe kinderen zijn. Breng minimaal een halve liter per persoon voor een uitje van 2 uur. Ik geef de voorkeur aan een dopper of herbruikbare metalen flessen. Op koudere dagen kan het ook handig zijn om een thermosfles met thee mee te nemen.

Breng snacks mee
Iedereen is een beer wanneer ze honger hebben. Breng snacks voor iedereen mee tijdens de wandeling. Plus een extra speciaal tussendoortje kan kinderen motiveren om de wandeling af te maken. Fruit, mueslirepen, koekjes (crackers) en Bifi worstjes zijn geweldige opties bij het wandelen.

Tip 5: Heb plezier tijdens je wandeling

De beste tip die ik je kan geven is om plezier te hebben en je kinderen te laten zien dat je het leuk vindt om bij ze te zijn. Doe dat en al het andere zal op zijn plaats vallen. Plezier hebben met je kind(eren) of het gezin is heel belangrijk tijdens een wandeling. Je zult samen herinneringen maken die een leven lang meegaan.

Welke tips heb jij om met kinderen te wandelen?

Afsluiter Outdoors